Dunja pripada istoj porodici biljaka kao i jabuke i kruške. Retko se konzumira u svežem stanju, ali se od dunja može napraviti ukusan sok, kompot, džem, liker ili slatko.
1. Pomaže gubitak kilograma
Dunja sadrži malo kalorija, soli i masnoće, ali dosta vlakana i vitamina C. Zbog toga je odličan izbor za sve koji žele da regulišu svoju telesnu težinu.
2. Ima antibakterijska svojstva
Obarite semenke dunja i dobićete lekovitu sluz. Ova smesa je odlična za lečenje rana i blagih opekotina.
3. Dobre za varenje
Dunje mogu pomoći u lečenju čireva na želucu, dijareje i problema sa varenjem.
4. Deluju preventivno na pojavu raka
Dunja obiluje antioksidantima, korisnim saveznicima u borbi protiv slobodnih radikala koji mogu uzrokovati pojavu kancera.
5. Dobra za zdravlje srca
Dunja sadrži pektin koji smanjuje nivo lošeg holesterola u krvi. Zbog toga je ovo voće odlično za prevenciju zakrčenja arterija. Kalijum u dunji smanjuje krvni pritisak, a na zdravlje srca povoljno utiče i vitamin C koji se nalazi u dunji.
6. Utiče povoljno na krv
Visok sadržaj gvožđa u dunji sprečava anemiju i utiče povoljno na krvnu sliku.
7. Odlična za jačanje imuniteta
Vitamin C u dunji pruža organizmu odličnu zaštitu od infekcija i jača imuni sistem.
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem