Dunja pripada istoj porodici biljaka kao i jabuke i kruške. Retko se konzumira u svežem stanju, ali se od dunja može napraviti ukusan sok, kompot, džem, liker ili slatko.
1. Pomaže gubitak kilograma
Dunja sadrži malo kalorija, soli i masnoće, ali dosta vlakana i vitamina C. Zbog toga je odličan izbor za sve koji žele da regulišu svoju telesnu težinu.
2. Ima antibakterijska svojstva
Obarite semenke dunja i dobićete lekovitu sluz. Ova smesa je odlična za lečenje rana i blagih opekotina.
3. Dobre za varenje
Dunje mogu pomoći u lečenju čireva na želucu, dijareje i problema sa varenjem.
4. Deluju preventivno na pojavu raka
Dunja obiluje antioksidantima, korisnim saveznicima u borbi protiv slobodnih radikala koji mogu uzrokovati pojavu kancera.
5. Dobra za zdravlje srca
Dunja sadrži pektin koji smanjuje nivo lošeg holesterola u krvi. Zbog toga je ovo voće odlično za prevenciju zakrčenja arterija. Kalijum u dunji smanjuje krvni pritisak, a na zdravlje srca povoljno utiče i vitamin C koji se nalazi u dunji.
6. Utiče povoljno na krv
Visok sadržaj gvožđa u dunji sprečava anemiju i utiče povoljno na krvnu sliku.
7. Odlična za jačanje imuniteta
Vitamin C u dunji pruža organizmu odličnu zaštitu od infekcija i jača imuni sistem.
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus