Portal StvarUkusa je 13.11.2020. godine objavio tekst naslova “Ne bacajte ljuske od jaja! Napravite od njih prirodne lekove za štitnu žlezdu, gastritis, imunitet”, u kojem je navedeno da ljuske jajeta mogu da pomognu da izlečite gastritis, štitnu žlezdu, da jačaju imunitet. Ta informacija nije bila tačna, i ovom prilikom je ispravljamo.

U našem tekstu bilo je navedeno da od ljuski jajeta možete da napravite prah koji kasnije možete da koristite da napravite prirodne lekove koji će vam pomoći da izlečite gastritis ili da regulišete probleme sa štitnom žlezdom, kao i da ojačate imunitet, ali to nije bilo tačno. 

Analiza fektčekera je pokazala da iako kalcijum karbonat može da pruži privremeno olakšanje od simptoma povezanih sa želudačnom kiselinom, upotreba ljuski jajeta kao prirodnog leka za gastritis ili čir nije široko istražena ni medicinski preporučena. Dalje se na sajtu raskrinkavanje. ba navodi da ljuske jajeta mogu biti izvor kalcijuma ako se pravilno pripreme, ali da to nije preporučljivo raditi bez konsultacije sa lekarom.

Za kraj je zaključeno da iako ljuske jajeta imaju neke zdravstvene prednosti da se one ne koriste kao prirodni lekovi za gastritis, čir na želucu i bolesti štitne žlezde, kao ni lek koji “čisti krv”.