Pileća džigerica se smatra bogatim izvorom vitamina i minerala. Ona je izuzetno bogata proteinima, gvožđem, vitaminima iz grupe B i dobrim holesterolom.
Najčešće se preporučuje da se uključi u ishranu u slučajevima anemije, kao i u vreme epidemije gripa.
Pileća džigerica je posebno korisna za trudnice. Takođe se preporučuje da se konzumira nakon porođaja i tokom dojenja bebe.
U tom periodu telo žene radi sa duplim intenzitetom i treba mu vitaminska podrška. Dve porcije pileće džigerice nedeljno su dovoljne da se telu dostave dovoljne količine gvožđa i drugih elemenata.
100 g pileće džigerice sadrži
Vitamini:
- Vitamin A, 1330% (od prosečne dnevne vrednosti)
- Vitamin B1, 33%
- Vitamin B2, 116%
- Vitamin B4, 39%
- Vitamin B6, 45%
- Vitamin B9, 60%
- Vitamin B12, 550%
- Vitamin C 27,5%
- Vitamin B3, 67%
Minerali:
- Kalijum, 11,6%
- Magnezijum, 6%
- Natrijum, 7%
- Sumpor, 20,4%
- Fosfor, 33,5%
- Gvožđe, 97,2%
- Kobalt, 150%
- Mangan, 15,9%
- Bakar, 38,6%
- Molibden, 82,9%
- Selen, 99,3%
- Hrom, 18%
- Cink, 55%
Pileća džigerica je veoma korisna i dobra namirnica, dostupna svima, ali na žalost još uvek nije dovoljno cenjena.
Probajte da pojedete pileću džigericu bar jednom mesečno i verujte da će to biti dovoljno da svom organizmu osigurate dovoljno hranljivih sastojaka.
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem