Pileća džigerica se smatra bogatim izvorom vitamina i minerala. Ona je izuzetno bogata proteinima, gvožđem, vitaminima iz grupe B i dobrim holesterolom.

Najčešće se preporučuje da se uključi u ishranu u slučajevima anemije, kao i u vreme epidemije gripa.

Pileća džigerica je posebno korisna za trudnice. Takođe se preporučuje da se konzumira nakon porođaja i tokom dojenja bebe.

U tom periodu telo žene radi sa duplim intenzitetom i treba mu vitaminska podrška. Dve porcije pileće džigerice nedeljno su dovoljne da se telu dostave dovoljne količine gvožđa i drugih elemenata.

100 g pileće džigerice sadrži

Vitamini:

  • Vitamin A, 1330% (od prosečne dnevne vrednosti)
  • Vitamin B1, 33%
  • Vitamin B2, 116%
  • Vitamin B4, 39%
  • Vitamin B6, 45%
  • Vitamin B9, 60%
  • Vitamin B12, 550%
  • Vitamin C 27,5%
  • Vitamin B3, 67%

Minerali:

  • Kalijum, 11,6%
  • Magnezijum, 6%
  • Natrijum, 7%
  • Sumpor, 20,4%
  • Fosfor, 33,5%
  • Gvožđe, 97,2%
  • Kobalt, 150%
  • Mangan, 15,9%
  • Bakar, 38,6%
  • Molibden, 82,9%
  • Selen, 99,3%
  • Hrom, 18%
  • Cink, 55%

Pileća džigerica je veoma korisna i dobra namirnica, dostupna svima, ali na žalost još uvek nije dovoljno cenjena.

Probajte da pojedete pileću džigericu bar jednom mesečno i verujte da će to biti dovoljno da svom organizmu osigurate dovoljno hranljivih sastojaka.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaci i na našoj Facebook stranici – Stvar ukusa  *Pratite Stvar ukusa i na Instagramu Izvor: bonapetti