Cvekla je obavezan proizvod ako vodimo računa o našoj ishrani.

Pripada takozvanim super namirnicama i to ne slučajno. Tako počasno mesto je cvekli dodeljeno zbog njenih lekovitih i hranljivih kvaliteta.

Cvekla je bogata vitaminima C, A, PP, B1, B2, B5, B6, B9, uz to sadrži i mnoge dragocene minerale, antioksidante, flavonoide i karotenoide, folnu kiselinu,korisne šećere, proteine i ugljene hidrate.

Ovo atraktivno korenasto povrće konzumira se i sirovo - za sokove, narendano u salatama od cvekle, kao i pečeno ili kuvano.

Najčešće se koristi pečena i da biste zaista osetili ukus pečene cvekle i uživali u njoj, morate da znate kako da je začinite i sa čime se najbolje kombinuje.

Ovo povrće dobro se kombinuje sa maslinovim uljem, limunovim sokom, belim lukom i orašastim plodovima poput oraha ili pekan oraha. Umesto limunovog soka možete da koristite i jabukovo ili belo balzamično sirće.

U salatama, namazima, hladnim supama ili zapečenim jelima cvekla se dobro uklapa sa ukusima aromatičnih sireva - kozjim, ovčijim, parmezanom. Prekrasno im dodaje kontrast svojim blago slatkastim ukusom.

Kao dodatni začini za cveklu dobri su biber i kim, ali u vrlo malim količinama.

Peršun, lišće celera i mirođija koriste se kao sveži začini za cveklu.

Takođe je pogodno za korenasto povrće neko seme poput susama, suncokreta ili bundeve. Da bi dodali ukus pečenoj cvekli, seme se mora lagano ispržiti.

Sigurni smo da ćete sa ovim predlozima za aromatizaciju pečene cvekle stvoriti svoju omiljenu kombinaciju i ubuduće ćete je češće uključivati u svoj dnevni meni.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici – Stvar ukusa*Pratite Stvar ukusa i na Instagramu Izvor: bonapeti.rs