Neka jela jednostavno su boljeg ukusa nakon što prenoće u frižideru. Za to postoje i određeni razlozi, a evo odgovora o kojoj hrani je reč i zbog čega je ukusnija idućeg dana.
Jela s karijem. Jela s karijem sadrže široku lepezu sastojaka, od kokosova mleka, ulja, začina pa do povrća, a svi oni zajedno stvaraju jedinstven ukus. Hrana i umaci se izmešaju, što omogućava sjedinjavanje ukusa. Kada je jelo sveže, gotovo sav ljuti ukus se nalazi u kapljicama ulja, a sav ukus mesa sadržan je u samom mesu. Ako ostavite jelo da odstoji jedan dan, ukusi će imati vremena da se pomešaju se i prožmu kroz celo jelo.
Gulaš. Slični mehanizmi kao i u jelima s karijem javljaju se i kod gulaša. Na primer, kumin, korijandar, piment (jamajkanski biber) ili pak crvena paprika, u vašim jelima od krompira, patlidžana, šargarepe ili tikvica još će se bolje prožeti ako jelo odstoji preko noći u frižideru.
Govedina. Mnogi smatraju da govedina ima bolji ukus nakon što odstoji dan ili dva. Smatra se da je govedina bolja nakon što odstoji neko vreme jer želatinozni sadržaj u mesu se tokom noći 'rasprši' i celom komadu mesa daje vlažnu, bogatu teksturu i bogatiji ukus.
Testenina i sos. Iako će mnogi reći da se ništa ne može meriti sa sveže kuvanom testeninom, stručnjaci za hranu navode da će špageti ostavljeni u sosu od paradajza preko noći apsorbirati vlagu iz sosa pa će sos zbog toga biti jači i snažnije prijanjati uz testeninu. Osim toga, testeninu će prožeti ukus paradajza pa će celokupan okus biti intenzivniji.
Poslastice sa sladoledom. Ovaj tip deserta je kao stvoren da neko vreme odstoji u frižideru, a poslastice sa sladoledom čak je bolje napraviti i do dva dana unapred. Keks ili oblande savršeno će upiti vlagu iz sladoleda i šlaga pa će kolač nakon što malo odstoji biti još slasniji i kremastiji.
Salate s krompirom. Čak i nakon što je skuvan i pripremljen, skrob u krompiru nastavlja da upija vlagu dok stoji u frižideru, što znači da će salate idućeg dana biti još sočnije.
Kremaste i začinjene supe. Različiti sastojci, ulja i začini u kremastim i začinjenim supama još su ukusniji ako odstoje neko vreme pa se svi sastojci povežu. Ako nemate vremena da pripremate supu unapred, stručnjaci savetuju da barem zdrobite i sameljete začine i da ih pomešate pre kuvanja jer će to poboljšati ukus.
Izvor: tportal
Lagana Rafaelo torta
Pečeno pile sa kestenjem
Kako da napravite karamel kocke
Zapečena pasta sa tunjevinom i paradajzom
Dečji svet je veći od ekrana: Priznanje za kampanju sa svrhom