Sladić je od biljaka sa izuzetno povoljnim delovanjem na endokrini sastav. Može da ublaži bolove u mišićima i zglobovima, a dokazano je da pomaže i kod akni i tegoba menopauze. Iako je sladić vrlo moćna biljka, nepravedno je zanemarena.

Evo kako sladić deluje na organizam i zašto bi je trebalo češće koristiti:

Sladić je najbolje konzumirati u vidu čaja.

  • Ova biljka sadrži nekoliko materija koje povoljno deluju na želudac, ali i na zdravlje srca. Takođe, može da smiri sluznicu disajnih puteva, pa može da ublaži simptome astme i kašlja.
  • Upotrebljava se kao blago sredstvo protiv nadimanja u stomaku. Takođe ulazi i u sastav mnogih lekova za probavne i disajne organe.
  • Dokazano je da ima snažno antidepresivno dejstvo, opušta organizam, pa tako može da ublaži i bolove u mišićima.
  • Pored toga, redovno ispijanje čaja od sladića može da ojača imunitet, spreči alergije i ublaži tegobe menopauze.
  • Sladić je jedna od biljaka sa izrazitim delovanjem na endokrini sistem. Glikozidi iz te biljke imaju strukturu nalik na prirodne steroide u telu, pa se zbog toga sladić vekovima koristio kao pomoć nadbubrežnoj žlezdi u periodima prekomernog stresa.
  • Glicirizinska kiselina stimuliše lučenje hormona iz nadbubrežne žlezde i tako pomaže u održavanju njene normalne funkcije.

Oprezno sa količinom

Prekomerna konzumacija sladića može da izazove glavobolju, otečenost lica i zglobova i izazove zadržavanje vode u organizmu, zato vodite računa.

Napomena: Ne preporučuje se konzumiranje ovog čaja u slučaju oštećenja bubrega i hipertenzije, a dokazano je i da loše deluje na organizam ukoliko se kombinuje sa diureticima i laksativima. *Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici – Stvar ukusa*Pratite Stvar ukusa i na Instagramu Izvor: Stil/Zivim.hr