Holesterol je poznat kao rizični sastojak za nastanak ateroskleroze i kardiovaskularnih bolest, ali i supstanca koja je neophodna za dobro funkcioniranje organizma.
Način ishrane, tj. količine i vrste masti koje se unose organizam utiču na sintezu holesterola u telu. Da bi se održao zdrav nivo holesterola u organizmu potrebno je smanjiti unos masti na najviše 30% od ukupnog unosa energije, unos zasićenih masti ispod 10% ukupnog unosa energije, a unos holesterola ispod 300 miligrama na dan.
Žumanca
Trebalo bi ograničiti konzumaciju jaja na najviše 4 nedeljno, uključujući ona koja se koriste kod pripreme drugih jela. Prema healthaliciousness.com, jedno žumance će osigurati 210 miligrama, a celo jaje nešto više od 212 miligrama holesterola.
Džigerica
Holesterol se sintentiše u jetri pa je životinjsku jetru potrebno ograničiti u ishrani. Sadrži 564 miligrama holesterola na 100 grama ili 188% dnevne vrednosti.
Morski plodovi
U 100 grama škampa nalazi se 195 miligrama holesterola, odnosno 65% dnevne vrednosti. Jedna kozica sadrži 11 miligrama (4% dnevne vrednosti). Ograničite unos školjki, rakova i glavonožaca (škampi, lignje, kamenice, dagnje, jastog).
Piletina
Pileće meso sadrži malo masnoće, ali pileći batak s kožom ima više masti i holesterola nego šoljica sladoleda ili hamburger. Kada pripremate belo meso, uklonite kožu jer ona obiluje holesterolom.
Brza hrana
Brza hrana obiluje holesterolom i pružiće vam više od 50 % dnevnih vrednosti. Ograničite konzumiranje brze hrane i birajte laganije namirnice poput povrća, belog mesa i ribe.
Sir
Sir je odličan izvor proteina i kalcijuma, a na 100 grama sir bri sadrži 100 miligrama holesterola, ementaler 92 miligrama, a parmezan 80 miligrama.
Teletina
Crveno meso pokušajte što češće zameniti belim. Teletina na 85 grama sadrži 93 miligrama holesterola, jagnjetina 78 miligrama, svinjetina 77 miligrama holesterola, ali ima i najviše grama masnoće.
Gusta krompir čorba sa slaninicom
Pileći file u aromatičnom sosu od pavlake i paradajza
Recept za najukusniju karbonaru sa piletinom - bez pavlake!
salata
posno