Pažljivo birajte namirnice za doručak, najvažniji obrok u danu. Evo liste onog što bi se trebalo naći na vašem jelovniku za prvi obrok u danu.
Sok od paradajza
Ovo povrće izuzetno je bogato antioksidansom likopenom, za koji je naučno dokazano da smanjuje rizik od srčanih oboljenja i raka. Najbolji je domaći sok, kuvan kao zimnica, ali i kupovni donosi odgovarajuću ''dozu zdravlja''. Budući da sadrži manje šećera od gotovih voćnih sokova, manje je kaloričan – 28 kalorija u čaši soka.
Jaja
Osim visokog sadržaja belančevina i holina, koji su od vitalnog značaja za funkcije mozga (naročito memoriju), jaja sadrže tirozin – aminokiselinu koja omogućuje proizvodnju norepinefrina i dopamina, hormona koja poboljšavaju mentalne funkcije i održavaju energiju.
Integralni hleb od kiselog testa
Ako obični beli hleb izaziva nadutost i osećaj težine u vašem želucu, probajte ovu vrstu hleba. On se pravi od kvasca koji sadrži probiotičke kulture, zbog čega se lakše vari. Osim toga, integralni hleb sadrži niži glikemijski indeks, što će održati osećaj sitosti do ručka.
Običan jogurt s probiotskim kulturama
Ova vrsta jogurta bogata je proteinima, kalcijumom i vitaminom B2 (kao i probioticima koji održavaju optimalnu funkciju sistema za varenje. Konzumiranje običnog jogurta u jutarnjim satima ima prednost u odnosu na voćni jer ne sadrži šećer.
Bobičasti plodovi
Ne samo što ovo voće sadrži malo šećera, u njemu je i najveća količina antioksidansa kada se uporedi s ostalim voćem. Budući da su maline, jagode, borovnice, kupine i drugo voće ove vrste niskokalorične, idealan su izbor za užinu.
Pogledajte i 5 predloga za zdrav doručak
Izvor: vecernji.hr