Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Lekovita svojstva kupina

Autor Stvar ukusa
Autor Stvar ukusa

Kupine regulišu nivo šećera u krvi i holesterola, smanjuju rizik od srčanih oboljenja i raka.

 Izvor: Profimedia/Shutterstock

Zbog svojih nutritivnih vrednosti i kompleksnih sastojaka, kupine dobro deluju na srce, metabolizam, smanjuju rizik od moždanog udara i dijabetesa.

Kupine sadrže dijetalna vlakna koja poboljšavaju rad probavnog trakta i kardiovaskularnog sistema.

Pogledajte i Kako da zamrznete maline i kupine

Ovo bobičasto voće reguliše nivo šećera i nivo lošeg holesterola u krvi. Unoseći sve više kupina, smanjujemo rizik od raznih bolesti srca. Galusna kiselina u kupinama je antivirusni antioksidans koji se koristi za lečenje psorijaze i hemoroida. Ova voćka sadrži kumarinsku kiselinu koja smanjuje rizik od raka želuca.Takođe, sadrži antocijan koji onemogućava rast i širenje tumorskih ćelija i tako pobeđuju u borbi protiv raka kože i raka pluća.

Pogledajte i Čudotvorna malina - jača imunitet, bogata vitaminima i mineralima

Kupine su bogate taninom koji zateže tkivo i sužava krvne sudove, pa samim tim su delotvorne za zarastanje rana. Nekada se kupina, u tradicionalnoj medicini, služila kao oblog za rane.

Izgradnja kostiju je još jedna uloga kojim se kupine mogu pohvaliti. Dovoljno je da pojedemo pola šake kupina kako bismo doprineli izgradnji vezivnog tkiva. Lutein, njen bitan sastojak, štiti oko od UV zraka. Kupine sadrže folate, vitamin B9 i folnu kiselinu koji su bitni za razvoj ćelija.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - StvarUkusa

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Recepti

Trikovi i saveti