Krompir je nepravdeno dobio etiketu povrća sa praznim kalorijama, on je naprotiv, veoma hranljiv i koristan. Najveći je problem što se krompir često priprema na nezdrav način - prži u ulju, piše Hafington post.

Evo pet razloga zašto je krompir dobra namirnica za vaš organizam:

1. Sadrži veliku količinu kalijuma

Jedan veliki krompir pečen sa ljuskom sadrži neverovatnih 1.600 miligrama kalijuma, skoro polovinu preporučene dnevne  i skoro četiri puta više nego banana. Ne samo da je važan za održavanje nivoa elektrolita, kalijum će takođe pomoći u snižavanju krvnog pritiska.

Pogledajte i 5 namirnica koje sadrže više kalijuma od banane

2. Bogat je vlaknima

Jedan veći krompir sadrži 7 grama vlakana, oko četvrtinu preporučene dnevne doze - ali bez kore, koja nivo vlakana snižava na samo 1 gram. Ishrana bogata vlaknima ne samo da će vam pomoći da ostanete duže siti i time dovesti do manjeg unosa grickalica u toku dana, već će smanjiti rizik od srčanog udara, dovesti do nižeg nivoa holesterola i delovati preventivno na pojavu dijabetesa.

3. Sadrži visok nivo vitamina C

Takođe, u kori krompira nalazi se veća količina vitamina C - skoro 29 miligrama.

Pogledajte i 10 namirnica najbogatijih vitaminom C

4. Dobar je izvor mangana

Mangan ima važnu ulogu u obradi proteina, ugljenih hidrata i holesterola. Jedan veliki krompir sa ljuskom sadrži 33 odsto preporučene dnevne količine mangana.

5. Obogaćen je vitaminom B6

Vitamin B6 je dobar u prevenciji kardiovaskularnih problema, utiče pozitivno na digestivnim traktom, jača imuni sistem, mišiće i nervni sistem. Čak 46 odsto preporučene dnevne doze vitamina B6 sadrži krompir (sa korom).

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - StvarUkusa