Bombone za grlo ne moraju da budu pune šećera. Sa ovim uputstvima ćete ih jednostavno napraviti i uvek imati pri ruci kada grlo “zaškripi”.

Ideju smo pronašli na porodičnom blogu LittleCityFarm. Iako je postupak jednostavan morate dobro obratiti pažnju na temperaturu (zato je važno da koristite termometar za kuvanje) i brzo i spretno raditi kada smesa za bombone počne da se zagušnjava.

Bombone protiv grlobolje:

1 ½ šolja vode

1/2 šolje soka od višanja (bez šećera – najbolje je da iscedite svež)

Čaj ili mešavina čajeva protiv gripa i prehlade po vašem izboru (bobice bazge, limun, listovi žalfije ili majčine dušice)

Koren đumbira, oguljen veličine od oko 7,5 cm

1/2 šolje meda

Šećer u prahu (protiv lepljenja, nije obavezno)

U velikoj posudi pomešajte vodu, sok, biljke i koren đumbira, pa sve to stavite na šporet da prokuva. Ostavite da krčka sve dok se količina tečnosti od oko 2 šolje smanji na 1/4 šolje (približno). Dobijeni čaj procedite i vratite u šerpicu. Na nižoj temperaturi zagrevajte taj čaj u koji ste sada dodali i 1/2 šolje meda. Mešajte stalno, pazite da ne krene da ključa naglo. Smesa će početi da peni i pojaviće se balončići. Mešajte stalno i kada temperatura na termometru za kuvanje, koji stavili u šerpu, dostigne 150C odmah sklonite sa šporeta. Ne smete dozvoliti da smesa zagori.

Pogledajte i Domaći sirup protiv kašlja

Čim ste skinuli smesu sa vatre, odmah je sipajte u kalupe ili u tepsiju koju ste obložili sa papirom za pečenje i posuli ga šećerom u prahu. Kada se smesa u potpunosti ohladi i bombone stvrdnu, vadite ih kalupa, uvaljate u šećer u prahu (iako nije obavezno, važno je, jer će se bombone lepiti). Čuvajte ih u staklenoj i dobro poklopljenoj teglici.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - StvarUkusa

Izvor: lifepressmagazin.com