Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sve blagodeti kestena

Autor Stvar ukusa
Autor Stvar ukusa

S obzirom da se teže vari, budite umereni prilikom konzumiranja kestena. Dobro je kombinovati različite načine pripreme ovog ploda, jer je pečeni kesten bogatiji vitaminima, a kuvani mineralima.

 Izvor: Profimedia/Shutterstock

Ovaj plod ima vrlo bogatu nutritivnu i energetsku vrednost i zbog toga se preporučuje deci, sportistima, trudnicama i starijim osobama.

Smiruje

Kesten je bogat mineralima, vitaminima B-kompleksa, kao i vitaminima A i C. Oni se čuvaju prilikom kuvanja, jer plod štiti debela kora. Kesten sadrži kalijum, fosfor, kalcijum, magnezijum, sumpor, hlor, bakar, gvožđe i mangan.

pogledajte i Rolat s keksom i kestenom

Pun vitamina C

U poređenju sa drugim orašastim plodovima, kesten se razlikuje po tome što ima niži procenat masti, a viši procenat skroba, čak dvostruko više od krompira. Takođe, kesten je jedino orašasto voće koje sadrži vitamin C. Poput oraha i badema, kesten ne sadrži gluten. 

Savršen za trudnice

Osim toga kesten je neobično bogat folnom kiselinom, koja se obično nalazi u zelenom lisnatom povrću.

Folna kiselina je neophodna za rast ćelija, sintezu DNK i normalan rad nervnog sistema. Unos hrane bogate folnom kiselinom povećava šansu za začeće, a tokom trudnoće omogućava pravilan razvoj fetusa. 

Pogledajte i Kesten pire

Čuva srce

Kesten je bogat izvor mono-nezasićenih masti, poput oleinske i palmitinske kiseline. Mononezasićene masti štite kardiovaskularni sistem i pomažu u snižavanju visine holesterola. 

Izbacuje vodu iz organizma

Kesten pomaže kod bubrežnih i stomačnih tegoba, a može se koristiti i za izbacivanje viška vode iz organizma. Uz to, deluje i protivupalno, pa je idealna namirnica za osobe koje pate od artritisa i reume.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - StvarUkusa

Izvor: zena.blic.rs

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Recepti

Trikovi i saveti