Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Hrana koja ublažava bolove u grlu

Ako vas muči upala grla, izaberite neku od namirnica sa spiska i ublažite tegobe.

  Izvor: Profimedia/Shutterstock

Topli napici nisu jedini način da ublažimo bolove usled upale grla. Tu su i druge namirnice koje su odlično rešenje za bolno grlo.

1. Banane

Banana je mekano voće koje povoljno deluje na naše grlo. Lako se guta i ne izaziva bolove ako nam je grlo već upaljeno. Pored toga, banane su bogate vitaminom C i B6 i kalijumom, a imaju i nizak glikemijski indeks.

Pogledajte i Banana - voće, poslastica, lek...

2. Pileća supa

Ovo je već tradicionalni lek protiv prehlada i bolova u grlu. Napravite supu bogatu šargarepom, lukom, celerom, belim lukom, povrćem koje je poznato po svojim lekovitim svojstvima.

Pogledajte i Pileća supica protiv dečjih virusa

3. Mešavina limuna i meda

Ovo je odličan lek protiv upaljenog grla, a koji može zameniti kupovne pastile. Smanjuje upalu, ali i ublažava bolove.

4. Kajgana

Jaja su bogata proteinima i mogu pomoći kod upale grla. Međutim, nemojte dodavati mnogo začina jer tako možete pogoršati upalu.

Pogledajte i 5 najčešćih grešaka u pripremi kajgane

5. Čaj od đumbira s medom

Odličan način da ublažite upalu grla je čaj od đumbira s medom. Dok pijete čaj obavezno udišite paru, pa će vam i disanje biti olakšano.

6. Ovsena kaša

Ovo jelo sadrži vlakna, snižava nivo holesterola, bogato je proteinima, pa je dobar izbor i kada imate upalu grla. Obogatite kašu medom ili bananama i ublažićete bolove.

7. Žalfija

Još od davnina je poznato lekovito svojstvo žalfije i koristila se za smirivanje upale grla. Žalfija sadrži flavonoide, enzime i fenole. Napravite čaj od žalfije i ispirajte grlo grgoljenjem.

Pogledajte i Sirup protiv bolova u grlu i kašlja

8. Testenina od celog zrna žitarica

Testenina od celog zrna žitarica je bogata vlaknima, gvožđem, cinkom i vitaminima B1, B2, B3 i E. Dodajte neki blagi preliv i uživajte u ukusnom i zdravom obroku.

9. Barena šargarepa

Ovo zdravo povrće, u slučajevima kada imate bolove u grlu, jedite obareno. Tako ćete lakše progutati šargarepu i neće vas povrediti komadi hrskavog povrća. Šargarepa je bogata vitaminom A, C, K, vlaknima i kalijumom.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - StvarUkusa

Izvor: healthdigezt.com

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Recepti

Trikovi i saveti