Držanje određenih namirnica u frižideru neće škoditi našem zdravlju, ali im niska temperatura može promeniti teksturu i pokvariti ukus.

Kako biste duže uživali u njihovom pravom ukusu, sledeće namirnice ne treba držati u frižideru.

Ulja

Kada se čuvaju na niskoj temperaturi, ulja postanu veoma gusta. To se naročito odnosi na maslinovo i ulje kokosa, kojima kasnije treba dosta vremena da dobiju prvobitnu strukturu.

Kafa

Bilo da je samlevena ili u zrnu, kafu nikako ne treba čuvati u frižideru. Ova namirnica brzo pokupi ostale mirise iz frižidera, a samim tim izgubi svoju aromu. S druge strane, promenom temperature kafa izgubi i vlažnost i promeni se njen originalni ukus.

Paradajz

Najveći problem prilikom držanja paradajza u frižideru nastaje zbog toga što niska temperatura utiče loše na teksturu  i učini paradajz  znatno mekšim.

Crni luk

Kao i paradajz, i crni luk može omekšati u frižideru, a ako duže ostane na niskoj temperaturi može i da se ubuđa. Ovaj proces je još brži ako u frižider stavite isečen crni luk.

Krompir

Niska temperatura razara skrob u krompiru, pa tako ohlađeni krompir menja svoj karakterističan ukus, bez obzira na koji način ga kasnije pripremite.

Banane

Niska temperatura usporava sazrevanje banana, pa izbor skladištenja zavisi od toga da li volite zrelije ili zelenije banane. S druge strane, ako već zrele banane stavite u frižider, kora će im postati braon ili crna , ali će plod ostati savršen.

Med

Pronađite teglu meda staru 1000 godina i dalje će biti upotrebljiva – med ima prirodni način konzervacije. Ako ga držite u frižideru, ubrzaće se kristalizacija šećera, čime će med postati veoma gust i biće veoma teško vaditi ga kašičicom.

Beli luk

Niska temperatura ne pogoduje belom luku. Verovatno će spolja izgledati nepromenjeno i ispravno, unutrašnjost se brzo kvari i buđa.

Hleb

Jedina situacija kada je se hleb može držati u frižideru je kada od njega napravite sendvič, s obzirom da u originalnom obliku može postati žilav i tvrd.

Sveže bilje

Ukoliko ih ne uvijete ili ne stavite u zatvorenu posudu, biljke ne treba čuvati u frižideru. Sveže biljke su kao kafa, upijaju mirise, pa je kasnije teško povratiti njihov originalni ukus. Biljke se na niskoj temperaturi i brže osuše i izgube svežinu.