Stevija je biljka koja vodi poreklo iz južne Amerike i koristi se kao prirodni zaslađivač. U poslednje vreme se može češće naći u prodavnicama zdrave ishrane, i odličan je način da uživate u slatkim ukusima bez dodatog belog šećera. U prehrambenoj industriji je sve više proizvoda koji sadrže steviju kao zaslađivač.
Pogledajte neke manje činjenice o steviji koje možda niste znali.
1. Stevija je biljka
Stevija potiče od biljke Stevia rebaudiana i prirodno se uzgaja u Brazilu i Paragvaju, gde se već stotinama godina koristi kao zaslađivač, ali i lek za stomačne probleme.
2. Nije svaka stevija koja se prodaje potpuno prirodna
Kako bi ovaj zaslađivač što duže zadržao svežinu, mnoge kompanije dodaju steviji i druge sastojke. Takos e u nekim proizvodima mogu naći i dodaci poput eritritola, šećernog alkohola i "prirodne arome", zajedno sa ekstraktima lista stevije. Neki proizvođači dodaju i dekstrozu, koja se dobija kukuruza, pšenice i pirinča.
Pogledajte i Kako da napravite prirodni zaslađivač
3. Stevija je dosta slađa od šećera
Iako ne sadrži kalorije, ekstrakt stevije može biti i do 200 puta slađi od iste količine šećera.
4. Stevija može da zameni šećer u kulinarstvu
Koristite steviju pri pripremi kolača, keksa ili koktela. Međutim, vodite računa prilkom doziranja jer je stevija slađa od šećera. Sve zavisi od toga koju vrstu stevije koristite.
5. Stevija se ne karamelizuje
S obzirom da zagrevanjem stevije ne može da se dobije karamel, stevija nije najbolji izbor za pripremu krem brulea ili grilijaša.
Pogledajte i Kako da (bezbolno) izbacite šećer iz ishrane
6. Stevija se može kupiti u tečnom stanju i prahu
Stevija se može naći u tečnom obliku, poput drugih ekstrakata, finom prahu i u zrnu poput belog šećera. Prema tome, nije svaki oblik stevije isto sladak, zbog toga pre upotrebe pročitajte deklaraciju na proizvodu.
7. Stevija ne sadrži kalorije, ali ne znači da ćete smršati ako je koristite umesto šećera
Možda zvuči kao idealno rešenje za osobe koje žele da smršaju, ali ne postoje dokazi da će stevija ublažiti želju za slatkišima ili sprečiti prejedanje ukoliko se koristi umesto belog šećera.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - StvarUkusa
Izvor: huffingtonpost.com
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus