Sastojci koji sprečavaju starenje kože se mogu naći u skoro svim prodavnicama. Možete ih već sada dodati u svoju ishranu i usporiti proces starenja kože.
Borovnice
Sprečite dugoročno oštećenje ćelija pomoću moćnih antioksidanata koji se nalaze u borovnicama. Oni se bore protiv slobodnih radikala koji “napadaju” našu kožu. Jedna od najjednostavnijih stvari koju možete uraditi, da poboljšate svoje zdravlje i lepotu, je da konzumirate namirnice bogate ovim jedinjenjima.
Pogledajte i 6 razloga zašto treba jesti borovnice
Kivi i jagode
Sprečite pojavu bora i stimulišite kolagen tako što ćete konzumirati namirnice bogate vitaminom C, kao što su kivi i jagode. Studije pokazuju da on sprečava isušivanje kože, upale i natečenost ispod očiju. Pored toga, kivi i jagode su bogati antioksidantima te se preporučuje njihovo redovno konzumiranje, s obzirom da njihovi antioksidanti neutrališu slobodne radikale koji uzrokuju oštećenja ćelija i vode do opasnih oboljenja.
Pogledajte i Kivi – voće koje pruža energiju
Ostrige
Ostrige i druge jestive školjke su prirodan izvor cinka, minerala koji pomaže u stvaranju kolagena, a osim toga, cink ima i antioksidanta svojstva. On, takođe, ojačava nokte, daje kosi sjaj i štiti vaš vid. Osim u ostrigama, može se još naći u crvenom mesu i živinskom mesu, pasulju, orašastim plodovima, integralnim žitaricama, mlečnim proizvodima. Ipak, ostrige su njegov najbolji izvor.
Pogledajte i Kratka istorija 10 svetskih afrodizijaka
Losos
Vaša koža će biti mekana i gipka, ako u ishranu uvrstite namirnice bogate omega-3 masnim kiselinama, kao što je losos. Omega-3 masne kiseline smanjuju i upale koje mogu dovesti do perutanja, crvenila i akni. Druge namirnice koje su izrazito bogate ovim jedinjenjima su semenke lana i orasi.
Pogledajte i Hrana za jačanje imuniteta
Paradajz pire
Zaštitite kožu od negativnog uticaja sunca tako što ćete konzumirati likopen – prirodni sastojak paradajza. Istraživanja pokazuju da svakodnevno konzumiranje likopena, u formi paradajz pirea, rezultuje manjim nivom opekotina od sunca. Ako nemate pire, kuvani paradajz će vam obezbediti dovoljnu apsorpciju likopena. On se može naći i u drugim namirnicama, kao što su spanać, lubenica i dinja.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa
Izvor: minimagazin.info
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem