Kamilica je savršen je borac protiv prehlade, olakšava grčeve u stomaku, smanjuje nadutost, a mnogim ženama pomaže kod menstrualnih tegoba. U kamilici se nalazi azulen, eterično ulje i on je ujedno njen glavni sastojak. Upravo iz tog razloga, kamilica je našla široku primenu u medicini.
Nema domaćinsta u kojem nema kamilice, bilo da volimo filter vrećice ili sušenu kamilicu.
Pogledajte i Čaj od kamilice - odličan borac protiv nesanice, stresa, prehlade, raka ...
Ljubitelji bilja uvek će vam reći da je sušena kamilica delotvornija od one rafinisane u filter vrećicama.
Kamilica se ne sme kuvati jer tada gubi svoje aktivne materije
Čaj od kamilice pripremite tako da jednu kašiku suve kamilice prelijete vrelom vodom, najbolje 2 dcl vode, poklopite i ostavite ne više od pet do deset minuta. Upamtite, u šoljici za čaj, kamilica ne sme stajati duže od sat vremena. Ako je ne upotrebite u roku od sat vremena, prospite je i napravite drugi čaj. Nikako se ne preporučuje podgrevanje čaja od kamilice.
Pogledajte i Čajevi koji leče
Lekovito delovanje kamilice pomaže i vašim očima
Ako vas muče podočnjaci i tamni kolutovi ispod očiju, ako su vam umorne oči posle burne noći ili ako vas pecka crvenilo oka, kamilica je idealno rešenje. Takođe, otečene oči posle dužeg boravka ispred kompjuterskog monitora ublažiće kamilica.
Skuvajte čaj od kamilice, (recept gore) i posle pet minuta uzmite dva tufera od vate. Nikad nemojte koristiti isti za oba oka, jer se može dogoditi da infekciju s jednog oka prenesete na drugo.
Otečene oči, podočnjake i tamne kolutove smiriće tople obloge od toploga čaja.
Čistim rukama umočite tufere u čaj i stavite na oči. Poželjno je da legnete i da obloge držite bar deset minuta na očima. Ukoliko se čaj nije potpuno ohladio, ponovite postupak.
Hladne obloge od kamilice deluju na crvenilo oka, na iritaciju izazvanu konjuktivitisom.
U ohlađeni čaj od kamilice uronite oblogu, ocedite i stavite na oči. Obloge nemojte držati na očima više od deset minuta.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaci i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa
Jednostavan čizkejk sa bundevom
Kako da kod kuće napravite medovaču
Recept za rižoto sa graškom
Domaće lazanje po italijanskom receptu
Šnicle od svinjskog vrata marinirane u pivu