Kafa od žira se sprema tako što se ceo hrastov žir oguli, iseče na delove nalik zrnima kafe i dobro osuši na umerenoj temperaturi. Zatim se nekoliko zrna proprže dok ne dobiju smeđu boju, samelju i kuvaju deset minuta. Potom se sadržaj procedi i pije. Poželjno je da se napitak uvek priprema sa sveže pripremljenim "zrnima kafe", a po želji može da se doda mleko i šećer.

Ova kafa delotvorna je kod anemije, kostobolje, depresije.

Pogledajte i Domaće bademovo mleko

Inače, žir je bogat mineralima, ujedno pruža antioksidansnu zaštitu organizmu. Između ostalih sadrži kalijum, kalcijum, mangan, natrijum, koji su kao elektroliti odgovorni za održavanje balansa tečnosti unutar i van ćelija.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa

Izvor. novosti.rs