Ukus kao cimet

Kardamom u obliku praška, koji ukusom podseća na cimet, sadrži dosta jaka eterična ulja koja povoljno deluju: na uravnoteženje crevne flore tj. uništavanja bakterija truljenja (bakterostatik, antiseptik, antimikrobik), i sprečavanje nadutosti (karminativ), mučnina (naročito kod jutarnjih mučnina trudnica) i na pojačavanje probavljanja hrane u želucu (digestiv, podstiče razvoj bakterije vrenja).

Ujedno deluje i na bolne tegobe želuca kao i na podsticanje redovnog pražnjenja creva i na smirivanje upalnih procesa (antiinflamatorik), u lečenju bolesti grla, i infekcija izazvanih bakterijama i virusima (respiratorne, probavne – crevne, urološke, ginekološke i kod  hemoroida). Koristi se i kod oboljenja u kojima je potrebno pojačati izlučivanje mokraće (diuretik). 

Pogledajte i Kardamom pojačava apetit

Ova biljka koristi se u lečenju respiratornih tegoba, astme (antiasmatik), kašlja, bronhitisa, emfizema pluća, bolesti praćenih gustim i viskoznim sekretom. Kardamom je dobar sekretolik ili katarik koji uspešno podstiče iskašljavanje ili izlučivanje katara, pogotovo bronhijalnog, blagotvorno deluje kod tegoba s katarom želuca, creva i be[ike, kod grčeva želuca i creva (antispazmodik).    

Pogledajte i Kardamom baklava

Kardamom utiče na rad jetre, žuči i kod slabog rada želuca, kod epilepsije, u detoksikaciji celog organizma jer  uništava slobodne radikale, deluje kao dobar tonikum, deluje na rad jetre, žuči, kamena u žuči, kod dispepsije ili slabog rada želuca, sindroma iritabilnog creva, zatvora, bubrega, smiruje i pomaže kod epilepsije, prehlade i gripa, alergije, vaginitisa, gorušice, u preventivi karcinoma, visokog pritiska – hipertenzije i bistri glavu i smiruje živce.  

Dobar afrodizijak

U arapskoj biljnoj medicini dodaje se kafi kao dobar afrodizijak kod slabe erekcije, a kod trovanja većom količinom kafe takođe je dobar antidot (protivotrov – detoksikant). Seme kardamoma sadrži dosta jaka eterična svojstva. Eterično ulje kardamoma koristi se za masažu za pripremu kupki i obloga. 

Pogledajte i Arapska kafa sa zelenim kardamomom

Kardamom ima, poput karija, veliku primenu kao začin i u aromatizovanju raznih sireva (korigens) i još nekih namirnica.  U raznim lekovitim preparatima za jetru kardamom je vrlo bitan sastojak. 

Kardamom se koristi kao: analgetik, antibakterik, antiinflamatorik, antioksidant, antiseptik, antispazmodik, antiasmatik, antiviral,  aromatik, bakteriostatik, digestiv, dispeptik, diuretik, karminativ, katarik, korigens, stimulant, tonikum. 

Kontraindikacije: Nisu poznate.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa

Izvor:  Cafe. ba