Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

5 razloga da češće uživate u rotkvicama

Autor Stvar ukusa
Autor Stvar ukusa

Ove male prolećne kuglice ljutkastog ukusa i crvene boje velike su saveznice zdravlja, i trebalo bi ih jesti dokle god su dostupne u prodavnicama.

 Izvor: Profimedia/Shutterstock

1. Zaštitnica tela

Rotkvica (lat. Raphanus sativus) u doslovnom prevodu označava kultivisani kupus, a potiče iz Azije gde se uzgajala i brala još pre 3000 godina. Crvena boja rotkvice potiče od pigmenta antocijana. Ova materija je snažan antioksidans koji čuva telesne ćelije od raspadanja i garantuje zdravlje celog tela. 

Pogledajte i Lekovita rotkvica - reguliše varenje, popravlja krvnu sliku, pomaže mršavljenju

2. Podstiče probavu 

Ljutkasti ukus rotkvice podstiče lučenje želudačnih sokova, zbog čega se obično služi u obliku salata ili napitaka, odnosno kao aperitiv koji otvara apetit. Uz to pokreće probavu i rad creva, a posebno se preporučuje osobama koje imaju problema s tvrdom stolicom. 

3. Saveznica fit forme 

U sto grama rotkvica nalazi se tek 16 kalorija jer većinu sastava čini voda. Ne čudi onda što u ovoj ljutkastoj namirnici možete uživati bez griže savesti čak i ako držite dijetu. Ovo povrće je odličan izvor vitamina C, dijetalnih vlakana, kalijuma i folata, koji daju energiju i jačaju imunitet organizma.

Pogledajte i Dekoracija od rotkvica (VIDEO)

4. Antibakterijsko „oružje“ 

Sok od sveže rotkvice cedile su još naše bake za lečenje žuči, a pokazao se posebno korisnim u izlučivanju sluzi iz disajnih organa tokom sezonskih bolesti, bronhitisa i gripa. Neki stručnjaci tvrde da je, uz njena antibakterijska svojstva, i moćno oružje protiv kašlja i glavobolja. 

5. Čuvar jetre 

Rotkvica sadrži materije koje neutralizuju bilirubin u jetri zbog čega se nameće kao odlično sredstvo u borbi protiv žutice. Uz to je odlična namirnica za podsticanje prolećne detoksikacije – bez obzira jedete li je sirovu, od nje cedite sok ili dodajte nekim kompleksnim napicima za čišćenje organizma od nakupljenih toksina. 

Pogledajte i Salata od rotkvica

Oprez:

Zbog ljutine povrća pojačano uživanje u rotkvicama ne preporučuje se osobama koje imaju osetljivu želudačnu sluznicu i bolesti poput čira, probleme sa crevima, niti bubrežnim bolesnicima. 

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa

Izvor:  Punkufer

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Recepti

Trikovi i saveti