Blitva sadrži hranljive sastojke koji mogu povoljno regulisati visoki krvni pritisak i blagotvorno utiče na kardiovaskularno zdravlje.
Posebno se preporučuje sportistima jer ublažava grčeve u mišićima, ali i osobama koje imaju problema s čestim glavoboljama. S obzirom na to da blitva spada u istu porodicu kao spanać i cvekla, deli i iste ukuse. Ima gorčinu listova cvekle i blagi slankasti okus spanaća.
Konzumiranjem blitve u organizam se unose znatne količine vitamina K koji ima važnu ulogu u zgrušavanju krvi i održava zdravlje i čvrstinu kostiju jer se pod uticajem mikroflore u probavi pretvara u oblik vitamina koji aktivira glavni protein u kostima.
Pogledajte i Kupus - odličan za mršavljenje i ten
Ova lekovita biljka je veoma hranljiva, a pripada niskokaloričnim namirnicama pa se smatra idealnom hranom za održavanje telesne težine.
Ako želite zadržati osećaj sitosti, pojedite 200 grama blitve i glad nećete osećati čak pet sati.
Blitva je bogata magnezijumom, gvožđem, kalijumom, kalcijumom, obiluje ugljenim hidratima, proteinima i biljnim uljima i odlična je hrana za mozak.
Neke od naučnih studija o blitvi ispitivale su lekovita svojstva lišća i korenja, koje nije doduše jestivo, i otkrile da blitva može smanjiti pojavu raka probavnog trakta.
Pogledajte i Najbolje povrće za detoksikaciju
Članak objavljen u naučnom časopisu Neurology predlaže najmanje 3 obroka nedeljnozelenog i žutog povrća jer se time može za 40% smanjiti gubitak mentalnih funkcija.
Ako vam je potrebna koncentracija ili ste nervozni, blitva bi trebalo da bude vaš prvi izbor.
Ova biljka sadrži i lutein i zeaksantin – "vitamine za oči" koji deluju tako da sprečavaju makularnu degeneraciju.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa
Izvor: vecernji.hr
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem