Ove namirnce su najbolji prijatelji vašeg kardiovaskularnog zdravlja.
Avokado
Brojna istraživanja su pokazala da avokado ima čudesne prednosti na zdravlje. Jednim istraživanjem se ustanovilo da svakodnevna konzumacija avokada, u razdoblju od nedelju dana, smanjuje nivo ukupnog holesterola za čak 17%. Avokado će smanjiti nivo lošeg (LDL) holesterola i povećati nivo dobrog (HDL).
Celovite žitarice
Topiva vlakna, koja nalazimo u celovitim žitaricama kao što su integralni pirinač ili ovsene pahuljice, regulišu nivo ukupnog holesterola u krvi i smanjuju rizik od nastanka srčanih bolesti. Ovsene pahuljice se najčešće konzumiraju kao doručak, ali u njima možete uživati u bilo kojem delu dana i dodati ih u gotovo sva jela.
Pogledajte i 5 dobrih razloga da jedete ovsenu kašu
Maslinovo ulje
Jedno istraživanje je pokazalo da osobe starije od 65 godina koje svakodnevno konzumiraju maslinovo ulje, imaju za čak 41% manji rizik od nastanka srčanog udara. Ali, iako je zdravo, trebalo bi da budete umereni jer je ono i dalje izvor kalorija.
Orašasti plodovi
Orašasti plodovi su savršena grickalica i međuobrok. Sve vrste orašastih plodova su zdrave, ali bademi i orasi ipak malo prednjače. Bademi su odličan izvor vitamina E i vlakana, dok su orasi među najboljim izvorima omega 3 masnih kiselina. Omega 3 masne kiseline smanjuju nivo lošeg holesterola u krvi, rizik od nastanka srčanih bolesti i srčanog udara.
Pročitajte i 7 najboljih izvora omega-3 masnih kiselina
Masna riba
Masna riba, kao što je losos, tuna ili sardine, je odličan izvor omega 3 masnih kiselina. Stručnjaci preporučuju masnu ribu 2 puta nedeljno kako bi smanjili rizik od nastanka srčanih bolesti. Masna riba smanjuje hroničnu upalu u telu, nivo triglicerida i povećava nivo dobrog (HDL) holesterola.
Brokoli
Bogat je vitaminom K koji je potreban za formiranje kostiju i sprečava kalcijum da oštećuje arterije. Brokoli je takođe odličan izvor vlakana, a brojna istraživanja su pokazala da vlakna regulišu nivo krvnog pritiska i holesterola.
Kurkuma
Ovaj začin ima moćna protivupalna svojstva. Sadrži kurkumin koji smanjuje hroničnu upalu u telu, vodećeg uzročnika arteroskleroze. Istraživanja su pokazala da kurkumin za čak 26% smanjuje nakupljanje naslaga masti u arterijama.
Pogledajte i Kurkuma - zlatni začin života
Cimet
Samo jedna kašičica cimeta dnevno može smanjiti nakupljanje masti u venama i na taj način smanjiti rizik od nakupljanja plaka u arterijama. Takođe smanjuje nivo lošeg holesterola za čak 26%.
Zeleni čaj
Odličan je izvor katehina koji smanjuju nivo holesterola u krvi. Zeleni čaj doprinosi zdravlju srca tako da smanjuje rizik od nastanka gojaznosti i dijabetesa tipa 2. Takođe može smanjiti rizik od nastanka različitih vrsta raka.
Spanać
Zbog visokog nivoa kalijuma i folne kiseline, spanać efikasno reguliše nivo krvnog pritiska. Samo jedna porcija spanaća dnevno može smanjiti rizik od nastanka srčanog udara za čak 11%. Spanać, kao i sve ostale vrste zelenog lisnatog povrća, treba postati deo vaše svakodnevne ishrane.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa
Izvor: centar-zdravlja.net
Jednostavan čizkejk sa bundevom
Kako da kod kuće napravite medovaču
Recept za rižoto sa graškom
Domaće lazanje po italijanskom receptu
Šnicle od svinjskog vrata marinirane u pivu