Većina ljudi će nakon kupovine paradajza te ukusne plodove smestiti u frižider, verujući kako će tako duže ostati sveži i ukusni. Ali, istina je upravo suprotna - tvrde naučnici iz francuskog Agrikulturnog društva. Oni su brojnim testiranjima potvrdili da zbog stajanja u frižideru paradajz znatno ranije postaje mekan i gubi na ukusu, piše The Huffington Post.

Pogledajte i Namirnice koje ne treba čuvati u frižideru

Paradajz potiče iz podneblja toplih klima, a skladištenjem u frižideru u njima dolazi do hemijskih promena koje uzrokuju raspad ćelija. To se događa već na temperaturi nižoj od 10 stepeni - dok je većina frižidera nameštena na temperaturu od oko dva do šest stepeni.

Pogledajte i Kako da paradajz ostane duže svež

Tada slabe arome paradajza, a kora postaje nagužvana i tekstura samog ploda mekana, posebno ako u frižideru stoje duže od dva dana.

Ipak, naučnici ističu da ako ste već kupili mekane i prezrele paradajze, tada je stavljanje u frižider na nekoliko sati pre posluživanja dobra ideja, jer će hladnoća izazvati trenutni hemijski efekat "stvrdnjavanja" paradajza. Alii u tom slučaju, dogodiće se suprotno ako u frižideru ostanu duže.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa

Izvor: cafe.ba