Kalcijum je jedan od najznačajnijih minerala u organizmu. Pored toga što pozitivno utiče na jačinu i zdravlje kostiju i zube, važan je i za kontrakciju mišića, zdravlje nerava, formiranje ćelija...

Ukoliko u toku dana ne unesemo dovoljnu količinu kalcijuma, naš organizam koristi zalihe iz kostiju i zuba. Zbog toga je važno da u toku dana uneste dovoljno kalcijma i sačuvate svoje zdravlje. 

Pored organskih mlečnih proizvoda, kalcijum se nalazi i u ribi, bademima, pasulju...

Ako želite da osigurate svom organizmu dovoljnu količinu ovog važnog minerala, možete na jednostavan način napraviti domaći kalcijumski prah. Za to su vam potrebne samo ljuske jaja. one sadrže 27 esencijalnih mikronutrijenata, ali uglavnom se sastoje od kalcijum karbonata, koji je slične strukture kao kalcijum u našim kostima i zubima.

Pogledajte i 6 namirnica bogatih kalcijumom

Potrebno vam je 12 jaja, najbolje bi bilo organskih. Jaja upotrebite na uobičajen način po svojoj želji, ali sačuvajte ljuske. Pored jaja, biće vam potrebni i aparat za mlevenje kafe ili blender, šerpa i tegla s poklopcem.

Ljuske od jaja dobro operite i odstranite eventualno zaostalo belance, ali ostavite membrane. 

U šerpu sipajte šest čaša vode i stavite da provri. Postepeno u vrelu vodu stavljajte ljuske jaja i ostavite da se kuvaju oko 10 minuta. Nakon toga procedite ljuske jaja, poređajte na pleh i ostavite tako da prenoće. Ujutro stavite pleh sa ljuskama u rernu zagrejanu na 100 stepeni i ostavite da se suše oko 10 minuta. Osušenje ljuske zatim  sameljite u mlinu za kafu dok ne dobijete sitan prah. Prah od ljuski jaja zatim stavite u teglu, zatvorite poklopcem i čuvajte na suvom i hladnom mestu.

Uzimajte kašičicu praha na dan pomešanu s malo vode ili je dodajte u obroke. Možete rasporediti na više doza tokom dana, ali ukupna količina ne sme da pređe kafenu kašičicu.

Pročitajte i Namirnice koje sadrže više gvožđa od govedine

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa