Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Hrana kao lek

Kruška - sve zdravstvene prednosti ove voćke

Autor Stvar ukusa
Autor Stvar ukusa

Evo zbog čega ne smete da propustite sezonu krušaka.

Izvor: Profimedia/Shutterstock

Kruške su pre svega prepune nutrijenata i hranljivih vrednosti. Takođe su odličan izvor vlakana, sadrže vitamine A, B1, B2, C, E , folnu kiselinu. Bogate su bakrom, fosforom i kalijumom, manjom količinom kalcijuma, gvožđa i magnezijuma, a pored toga povoljno utiču i na mnoge vitalne organe. 

1) Srce

Kruške su zdrave za srce, a srčana oboljenja su najveći uzrok smrti u svetu. Samo jedna kruška dnevno može da vas zaštiti od moždanog ili srčanog udara. Kruške su bogate vlaknima koja pomažu da srce ostane zdravo, ali takođe održava krvni pritisak i normalizuje nivo lošeg holesterola.

Pogledajte i Jabuke i kruške za zdrava pluća

2) Mozak

Kruška povoljno utiče na mozak. Samo pola kruške sadrži 15 odsto dnevne preporučene doze bakra, minerala koji pomaže u održavanju nervnog sistema i takođe pospešuje mentalnu sngu. Kruške su odličan izvor fruktoze i glukoze koje pomažu u održavanju energije tokom celog dana.

3) Dijabetes

Kruške pomažu u kontroli dijabetesa jer imaju nizak glikemijski indeks i na taj način sprečavaju visok nivo šećera u krvi. Ova voćka je odlična i za regulisanje telesne težine jer ima malo kalorija ali bogata je hranljivim sastojcima koji ubrzavaju proces mršavljenja i stimulišu imunitet.

Pogledajte i 10 namirnica koje štite od dijabetesa

4) Oči

Kruške sadrže antioksidanse i vitamine i ova voćka je jedna od najboljih namirnica koje štite oči. Istraživanja su pokazala da redovno konzumiranje krušaka značajno smanjuje rizik senilne makularne degeneracije.

5) Karcinom

Kruška je idealna voćka kao prevencija karcinoma. Zbog visoke koncentracije vlakana kruške sprečavaju formiranje različitih tipova karcinoma. Bogate antioksidansima štite ćelije od slobodnih radikala i sadrže kiseline koje sprečavaju nastanak raka.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa

Izvor: Blic žena

Najnovije

Recepti

Trikovi i saveti