Kad vam pomenu špargle, prvo pomislite na one u malim teglama koje korisitite za salatu prilikom nekog svečanog povoda i koje su i te kako skupe. Možda vam pak na pamet padne trpeza nekog skupog restorana, koji često u svoja jela dodaju i šparglu.

Međutim, verovali ili ne, i naši stari su koristili šparglu u ishrani a ponegde u Srbiji još uvek može da se ubere divlja špargla koja je mnogo ukusnija i bogatija hranljivim sastojcima od pitome.

Hranljivi sastojci:
magnezijum, bakar, folna kiselina i vitamin E - jačaju srce i krvotok, usporavaju prerano starenje kože i slabljenje vida

kalijum - čisti bubrege i mokraćne kanale

aminokiselina asparagin - takođe podstiče rad bubrega, ali pritom aktivira jetru i žuč da izbacuju toksine i jača koncentraciju i nerve

mikroelement hrom - usporava glad


Energetska vrednost:
100 g špargle ima 20kcal ili 84kJ, od čega je 93 % voda.


Kako čuvati šparglu?

Divljim šparglama odsecite donji, tvrdi deo i čuvajte ih u frižideru u pregradi za povrće. I starijoj špargli takode treba otseći donji deo, ali je treba i odmah pripremiti. Kako bi se izgubila njena prirodna gorčina, stavite je u kipuću vodu s malo soli, šećera i maslaca. Kuvajte je desetak minuta i dalje je pripremajte prema receptu.