Parmezan je tvrdi sir koji po ukusu varira od voćnog do pikantnog, a pogodan je za pravljenje raznih kombinacija. Smatra se da je najboljeg ukusa i između aprila i juna.
Istorija parmezana
• Još od 14 veka parmezan se upotrebljava za posipanje testenine
• Parmezan je hvaljen i daleke 1384. godine u Bokačovom Dekameronu, gde pisac pominje planinu od ukusnog rendanog parmezana.
• U izvornom obliku kotur je težak od 5 do 15 kg, tvrde i glatke kore. Na ukus parmezana osim dužine zrenja utiče i godišnje doba u kojem je proizvedeno mleko, a najbolje doba je kasna jesen.
Za koja jela se može koristiti parmezan?
• Osim što je nezaobilazan dodatak u skoro svim pastama, parmezan je odličan i u supama, kao i s povrćem i u salatama.
• Ukus parmezana posebno ističu bosiljak, peršun, muskatni oraščić, vlašac i biber
• Uz mladi parmezan preporučuju se penušava (prosecco) i lagana vina voćnog ukusa (Beaujolais ili Valpolicella), a uz stariji parmezan bolje odgovara neko teže crno vino.
Kako se čuva i konzumira?
• Parmezan treba čuvati na suvom mestu u frižideru, umotanog u specijalni papir ili pergament. Ne umotavajte ga u najlon jer se sir u njemu „znoji”. To je najčešći razlog što dobija ružne plave fleke i počinje da buđa, a i ukus mu se promeni.
• Parmezan se seče na listiće, bolje rečeno kida i struže posebnom kašikomu obliku badema, dok je sečenje nožem za poznavaoce i gurmane nedopustivo. Mogu da posluže i obični noževi za sireve koji mnogo podsećaju na ljuštilice, ali su znatno širi.
Gusta krompir čorba sa slaninicom
Pileći file u aromatičnom sosu od pavlake i paradajza
Recept za najukusniju karbonaru sa piletinom - bez pavlake!
salata
posno