Mekane i sočne, a spolja hrskave, knedle se mogu praviti na razne načine. Jedno je sigurno, dobrih knedli nikad nije previše.

Knedle su prava asocijacija na bakinu kuhinju, pa svakom ko ih jede vraćaju poznate mirise i ukuse detinjstva. Sočna i slatka knedla jedno je od onih jela koje možemo jesti kao glavno jelo ili kao desert.

Knedla je jelo s pričom i zanimljivom tradicijom. U ovom ili onom obliku poslužuju se već veoma dugo na stolovima širom sveta.

U Mađarskoj se zovu galuska ili nokedli, u Njemačkoj Spätzle, Knöpfle ili Knödel, slovački specijalitet zove se knedliček, u engleskoj verziji ove okruglice su dumplings, a imamo i poznate češke buhtlice.

Osim klasičnih knedli od krompirovog testa, postoje i razne varijacije na temu: knedle od sira ili knedle od jabuka. Mogućnosti su zaista brojne, samo treba da pustite mašti na volju.

Odakle je knedla?

Moćna Austrougarska monarhija bila je i moćna kulinarska meka koja je na svom carskom stolu često servirala delikatesne sastojke različitih kultura. Brojni došljaci iz tadašnjih pokrajina monarhije (Mađarske, Češke, Bukovine, Karpatske Rusije, Trsta, Hrvatske, Mađarske, Kranja…) dolaskom u Beč doneli su zanimljive recepte koji su s vremenom postali deo austrijske gastroostavštine.

Slatka i sočna knedla sa šljivama jedno je od tih jela koje se može jesti kao glavno jelo ili desert.

Knedle sa svežim sirom, Topfengolatsch (češki kolač od svežeg sira), Powidltascherln (slatko tijesto od krompira punjeno pekmezom od šljiva), poznate češke buhtlice… samo su deo prebogate gastroponude Austrije.

Knedle sa šljivama su stoga jelo s pričom i zanimljivom tradicijom, a udomaćile su se i kod nas. Osim knedli sa šljivama, mogu se posluživati i knedle s breskvama, a u nedostatku šljiva ili pekmeza od šljiva, poslužiće i neki drugi kvalitetni domaći pekmez.

Knedle sa šljivama su slatko i dopadljivo jelo koje možete pripremiti ili kupiti gotovo, a čija aroma u svakom slučaju ostavlja neodoljivu uspomenu na nepcu čak i ako niste ljubitelj šljiva.

Najbolja stvar kod knedli sa šljivama jeste to da ih sada napravite, uživate u njima, no isto tako možete deo zamrznuti i skuvati kad god vam se jede.

Knedle su jedan od najklasičnijih recepata s ovih prostora, jedan od najboljih deserta u svako doba godine, a posebno u jesen i zimu kad se temperature spuste, napolju je hladno, a vi zavaljeni u udobnosti svoje omiljene fotelje uživate jedući toplo testo s omiljenim punjenjem.

One moraju biti i fine i mekane, a ne samo izgledati kao knedle i to je najbitnije.

Recept za knedle sa šljivama

Sastojci:

1,2 kilograma krompira

dve kašike ulja

jedna kašika soli

2 jajeta

300 grama glatkog brašna

šećer

prezle

šljive bez košpica

Osim toga, potreban je veliki lonac vode zasoljen jednom malom kašikom soli.

Priprema:

Krompir skuvati i ispasirati, pa ostaviti da se ohladi 20 minuta. Dodati ulje, so, jaja i dobro promešati, a potom dodati glatko brašno i umesiti. Testo će biti lepljivo, ali to je sasvim u redu, jer će knedle ispasti još bolje.

Šljivama odstraniti košpicu. Oblikovati knedle i u njih staviti po jednu ili pola šljive i šećer. Kendle stavljati u lonac kipuće vode koja je posoljena. Čim isplivaju, izvadite ih vani. Na ulju ispržiti kratko prezlu, pa dodati knedle i promešati. Po želji posipati šećerom i poslužiti.

ZANIMLJIVOST

Na centralnom trgu kanadskog grada Glendon stoji njegov simbol knedla visoka devet metara i teška 2.700 kilograma.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu 

Izvor: nezavisne.com