Sezona je jabuka i treba ih iskoristiti za pripremu štrudli i pita.

Vrlo je praktična jer možete raditi razne kombinacije koje vama prijaju, recimo sa makom, rogačem, orasima, višnjama ili jednostavno sa pekmezom i mlevenim keksom, što će deca naročito obožavati.

Potrebno je:

  • 15 gotovih kora za pitu
  • 4 jaja
  • 1,5 šolja šećera
  • 2 šolje griza
  • 2 šolje jogurta
  • pola šolje ulja
  • 1 kesica praška za pecivo

Nadev:

  • 3 velike jabuke
  • 4 kašike šećera
  • 1 kašičica cimeta

*mera je šolja od 2 dl

Priprema:

Najpre umutite fil kojim ćete premazivati kore. Umutite belanca sa šećerom u čvrst sneg, dodajte žumanca i penasto umutite.

Dodajte zatim griz, jogurt, ulje i prašak za pecivo. Dobro izmešajte i ostavite da odstoji 15 minuta da griz fino nabubri. Za to vreme pripremite nadev.

Jabuke očistite i oljuštite pa ih narendajte na krupno, dodajte šećer i cimet i dobro izmešajte.

Podelite kore na tri dela po pet kora. Svaku koru premažite sa nekoliko kašika fila i ređajte jednu preko druge. Na poslednju, petu koru stavite nadev od jabuka. Urolajte kore u štrudlu i prebacite je u pleh obložen papirom.

Tako uradite i sa preostale dve štrudle. Ostatkom fila premažite štrudle odozgo. Stavite u rernu zagrejanu na 180 stepeni i pecite dok ne porumene, Kad se prohlade, štrudle možete posuti prah šećerom po želji.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu 

Izvor: pekarica-suzyca.blogspot.com