Sezona je jabuka i treba ih iskoristiti za pripremu štrudli i pita.
Vrlo je praktična jer možete raditi razne kombinacije koje vama prijaju, recimo sa makom, rogačem, orasima, višnjama ili jednostavno sa pekmezom i mlevenim keksom, što će deca naročito obožavati.
Potrebno je:
- 15 gotovih kora za pitu
- 4 jaja
- 1,5 šolja šećera
- 2 šolje griza
- 2 šolje jogurta
- pola šolje ulja
- 1 kesica praška za pecivo
Nadev:
- 3 velike jabuke
- 4 kašike šećera
- 1 kašičica cimeta
*mera je šolja od 2 dl
Priprema:
Najpre umutite fil kojim ćete premazivati kore. Umutite belanca sa šećerom u čvrst sneg, dodajte žumanca i penasto umutite.
Dodajte zatim griz, jogurt, ulje i prašak za pecivo. Dobro izmešajte i ostavite da odstoji 15 minuta da griz fino nabubri. Za to vreme pripremite nadev.
Jabuke očistite i oljuštite pa ih narendajte na krupno, dodajte šećer i cimet i dobro izmešajte.
Podelite kore na tri dela po pet kora. Svaku koru premažite sa nekoliko kašika fila i ređajte jednu preko druge. Na poslednju, petu koru stavite nadev od jabuka. Urolajte kore u štrudlu i prebacite je u pleh obložen papirom.
Tako uradite i sa preostale dve štrudle. Ostatkom fila premažite štrudle odozgo. Stavite u rernu zagrejanu na 180 stepeni i pecite dok ne porumene, Kad se prohlade, štrudle možete posuti prah šećerom po želji.
Izvor: pekarica-suzyca.blogspot.com
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem