Počastite sebe sočnom i ukusnom poslasticom od jabuke.

Sastojci:

Za testo:

400 g brašna

150 g maslaca

4 žumanceta

70 g šećera

1 kašika kiselog mleka

10 g praška za pecivo

Za nadev:

6 večih jabuka (oko 1kg)

50 g šećera

1 kašičica mešavine začina u prahu za pitu od jabuka

10 g vanilin šećera

1 kašika ulja

Za šam:

4 belanceta

100 g šećera

100 g kokosovog brašna

oko 50 g šećera u prahu za posipanje

250 g pekmeza od kajsije

Priprema:

Očišćene i narendane jabuke prodinstati desetak minuta sa uljem, šećerom i vanilin šećerom. Dok ne ispari suvišna tečnost. U prohlađene jabuke dodati mešavinu začina po ukusu, pa ostaviti da se nadev ohladi.

Naseckati hladni maslac u brašno pomešano sa praškom za pecivo i šećerom, zamesiti, pa kada se ujednači dodati ostale sastojke. Testo podeliti na dva dela. Jedan veći, a drugi manji.

Manji deo umotati u plastičnu foliju i staviti u zamrzivač. Veći deo isto umotati i odložiti u frižider na 30 minuta.

Na radni sto staviti papir za pečenje dimenzije pleha, pa na njemu rastanjiti oklagijom veći deo testa i staviti ga u pleh, dimenzija približno 35x25cm.

Preko testa ravnomerno premazati pekmez, pa odozgo rasporediti ohlađen nadev od jabuka i poravnati.

Belanca umutiti u čvrst sneg, dodavati postepeno šećer i sve dobro sjediniti. U umućen šam dodati kokos i lagano sjediniti.

Nadev od kokosa naneti preko nadeva od jabuka.

Manji deo testa (iz zamrzivača) narendati preko nadeva od kokosa.

Kolač peći 35-40 minuta u rerni predhodno zagrejanoj na 180°C.

Pečeni kolač ohladiti i posuti šećerom u prahu, pa seći na željene parčiće.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu Izvor: moje-grne.com