Počastite sebe sočnom i ukusnom poslasticom od jabuke.
Sastojci:
Za testo:
400 g brašna
150 g maslaca
4 žumanceta
70 g šećera
1 kašika kiselog mleka
10 g praška za pecivo
Za nadev:
6 večih jabuka (oko 1kg)
50 g šećera
1 kašičica mešavine začina u prahu za pitu od jabuka
10 g vanilin šećera
1 kašika ulja
Za šam:
4 belanceta
100 g šećera
100 g kokosovog brašna
oko 50 g šećera u prahu za posipanje
250 g pekmeza od kajsije
Priprema:
Očišćene i narendane jabuke prodinstati desetak minuta sa uljem, šećerom i vanilin šećerom. Dok ne ispari suvišna tečnost. U prohlađene jabuke dodati mešavinu začina po ukusu, pa ostaviti da se nadev ohladi.
Naseckati hladni maslac u brašno pomešano sa praškom za pecivo i šećerom, zamesiti, pa kada se ujednači dodati ostale sastojke. Testo podeliti na dva dela. Jedan veći, a drugi manji.
Manji deo umotati u plastičnu foliju i staviti u zamrzivač. Veći deo isto umotati i odložiti u frižider na 30 minuta.
Na radni sto staviti papir za pečenje dimenzije pleha, pa na njemu rastanjiti oklagijom veći deo testa i staviti ga u pleh, dimenzija približno 35x25cm.
Preko testa ravnomerno premazati pekmez, pa odozgo rasporediti ohlađen nadev od jabuka i poravnati.
Belanca umutiti u čvrst sneg, dodavati postepeno šećer i sve dobro sjediniti. U umućen šam dodati kokos i lagano sjediniti.
Nadev od kokosa naneti preko nadeva od jabuka.
Manji deo testa (iz zamrzivača) narendati preko nadeva od kokosa.
Kolač peći 35-40 minuta u rerni predhodno zagrejanoj na 180°C.
Pečeni kolač ohladiti i posuti šećerom u prahu, pa seći na željene parčiće.
AKO JE VAMA NEŠTO VAŽNO, VAŽNO JE I NAMA: SLAVIMO 20 GODINA!
Čuvena torta Marlenka kao iz reklame
Izdašna salata sa brokolijem, karfiolom i slaninom
Jednostavni mafini sa crnim grožđem
OBELEŽEN POČETAK ŠESTOG CIKLUSA PROJEKTA „ZASADI DRVO“