Napravite ukusni desert po bakinom receptu.

Sastojci:

200 g masti

1 jaje

1 žumance

5 kašike šećera

200 ml mleka

4 kesice vanilin šećera

500 g brašna

džem po potrebi

šećer u prahu po potrebi

Priprema:

Mast, šećer i vanilin šećer umutiti žicom za mućenje dok ne pobeli i šećer se istopi. Kad dobije kremasto belu boju, dodati jaje i žumance. (Ja sam dodala i kašiku rendane korice limuna). Sve izmešati.

Postepeno dodavati brašno da se dobije mekano testo koje se ne lepi. Testo prebaciti na radnu površinu posutu brašnom i umesiti. Razvući oklagijom koru debljine 1-2 cm. Rakijskom čašicom vaditi krugove. Ja sam jedan deo krugova pravila rakijskom čašicom, a ostatak krugova malom šoljicom za kafu.

Ređati u pleh na pek papiru. Peći na 180°C oko 10-15 minuta. Voditi računa da ne pregore i postanu žuti. Na tačno 12 minuta pečenja na 180°C dobila sam ovako bele i lepo pečene unutra.

Vruće krugove spajati džemom po izboru (moj izbor je bio džem od višanja) i posipati šećerom u prahu. Vanilice ređati u činiji sa poklopcem. Prohlađene vanilice poklopiti da se ne suše. Odličan izbor kolača za sve vrste posluženja!

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu Izvor: zena.blic.rs