Svako od nas ima svoj omiljeni način ispijanja kafe, ali jedno je svima zajedničko kafa je povod za druženje, lepe trenutke i prijatne razgovore.

Posebno sveže mlevena kafa postala je sinonim za uživanje i opuštanje, posebno u onom

delu dana koji je posvećen samo nama – u kojem se prepuštamo užitku i zaboravljamo

na sve obaveze… Ona je i pun pogodak u kombinaciji sa slatkim namirnicama, jer poslasticama daje jednu otmenu, a jaku notu...

Ukoliko ste ljubitelj dobre, domaće kafe u kolačima, onda će vas ovi recepti oduševiti.

Omiljene poslastice sa kafom (RECEPTI)
Foto: Shutterstock shutterstock_1568618770

Tiramisu

Sastojci:

– 120 g šećera u prahu

– 300 g slatke pavlake za šlag

– ekstrakt vanile (po želji)

– 250 g maskarpone sira

– piškote

– šoljica jake domaće kafe

Priprema:

U posudu stavite šećer u prahu, dodajte pavlaku za šlag i sve zajedno dobro umutite. U drugu posudu stavite maskarpone i ekstrakt vanile i dobro izmešajte.

Mešavinu maskarponea i vanile sipajte u šlag i sve zajedno dobro izmešajte.

Piškote prepolovite na pola, umočite u kafu i stavite u čašu.

Prelijte smesu u čaše i po vrhu narendajte tamnu čokoladu ili pospite kakaom.

Omiljene poslastice sa kafom (RECEPTI)
Foto: Shutterstock shutterstock_1153611712-640x427

Kremaste kocke sa kiselom pavlakom i kafom

Sastojci za koru: 250 g margarina, 300 g šećera, 6 jaja, 300 g brašna, 50 g kakao praha, 3 vanilin šećera, 1 prašak za pecivo, 6 kašika mleka, 1,5 dl skuvane, sveže mlevene kafe, 4 kašike ruma Sastojci za fil: 3 dl slatke pavlake, 4 dl kisele pavlake, 5 kašika šećera, 1 kesica želatina Sastojci za glazuru: 150 g čokolade za kuvanje, 3 kašike ulja. Priprema:

Umutiti margarin, šećer i žumanca, pa dodati brašno, vanilin šećer, prašak za pecivo i kakao. Na kraju sjediniti i domaću kafu i rum, pa sve dobro umutiti mikserom.

Posebno umutiti belanca u čvrst sneg, pa lagano pomoću kašike sjediniti sa prethodno pripremljenom masom smesom od žumanaca. Izliti u pleh obložen papirom za pečenje i peći u zagrejanoj rerni na 200 stepeni 15-20 minuta. Proverite čačkalicom da li je pečeno.

Želatin potopiti u hladnu vodu da nabubri. Kiselu pavlaku viljuškom umutiti, pa dodati šećer i polako promešati. Slatku pavlaku posebno umutiti u čvrst šlag, pa sjediniti sa kiselom pavlakom. Dodati želatin i promešati, pa premazati pepčenu koru i ostaviti da se hladi u frižideru bar sat vremena.

Čokoladu otopiti sa uljem na laganoj temperaturi i preliti preko fila, pa vratiti da se još malo stegne.

Omiljene poslastice sa kafom (RECEPTI)
Foto: Profimedia profimedia-0139176690-640x425

Sočno čoko zadovoljstvo: BEČKE KOCKE gotove za pola sata

Biskvit:

- 6 jaja

- 6 kašika šećera

- 6 kašika brašna

- 4 kašike kakaa

- 1 vanilin šećer

- prašak za pecivo

- 1 dcl ulja

- 1 dcl mleka

- malo arome ruma

Fil:

- 500 ml slatke pavlake

- 300 g čokolade za kuvanje

- 20 g šećera

- 1 dcl domaće kafe

Priprema:

Belanca i žumanca odvojiti. Umutiti belanca u čvrst sneg sa malko soli. U drugoj posudi izmiksati žumanca i dodati šećer, pa mutiti mikserom dok se ne dobije lepa kremasta smesa.

Zatim dodati mleko i ulje, pa postepeno jednu po jednu kašiku brašna. Dodajte i prašak za pecivo, kakao. Lepo sve sjediniti. Potom to lagano kašikom dodati u sneg od belanaca i polako izmešati kašikom.

Biskvit staviti u rernu da se peče na 180 stepeni oko 20 minuta. Proveriti čačkalicom da li je pečeno. Ako čačkalica ostane suva znači da je testo pečeno, ako se lepi za čačkalicu vratiti još malo da se dopeče.

Krem: Postepeno na pari ili u šerpi zagrejati pavlaku za šlag, pa u nju kad je vruće dodati čokoladu izlomljenu na komade. Nakon što se čokolada istopi, dodati skuvanu domaću kafu i izmešati. Time ćete preliti biskvit koji ste ispekli u rerni. Zatim ostaviti da se dobro ohladi.

Kad se ohladi staviti ga u frižider da se dobro stegne. Secite kolač i uživajte sa najdražima.