Svako od nas ima svoj omiljeni način ispijanja kafe, ali jedno je svima zajedničko kafa je povod za druženje, lepe trenutke i prijatne razgovore.
Posebno sveže mlevena kafa postala je sinonim za uživanje i opuštanje, posebno u onom
delu dana koji je posvećen samo nama – u kojem se prepuštamo užitku i zaboravljamo
na sve obaveze… Ona je i pun pogodak u kombinaciji sa slatkim namirnicama, jer poslasticama daje jednu otmenu, a jaku notu...
Ukoliko ste ljubitelj dobre, domaće kafe u kolačima, onda će vas ovi recepti oduševiti.
Tiramisu
– 120 g šećera u prahu
– 300 g slatke pavlake za šlag
– ekstrakt vanile (po želji)
– 250 g maskarpone sira
– piškote
– šoljica jake domaće kafe
U posudu stavite šećer u prahu, dodajte pavlaku za šlag i sve zajedno dobro umutite. U drugu posudu stavite maskarpone i ekstrakt vanile i dobro izmešajte.
Mešavinu maskarponea i vanile sipajte u šlag i sve zajedno dobro izmešajte.
Piškote prepolovite na pola, umočite u kafu i stavite u čašu.
Prelijte smesu u čaše i po vrhu narendajte tamnu čokoladu ili pospite kakaom.
Kremaste kocke sa kiselom pavlakom i kafom
Umutiti margarin, šećer i žumanca, pa dodati brašno, vanilin šećer, prašak za pecivo i kakao. Na kraju sjediniti i domaću kafu i rum, pa sve dobro umutiti mikserom.
Posebno umutiti belanca u čvrst sneg, pa lagano pomoću kašike sjediniti sa prethodno pripremljenom masom smesom od žumanaca. Izliti u pleh obložen papirom za pečenje i peći u zagrejanoj rerni na 200 stepeni 15-20 minuta. Proverite čačkalicom da li je pečeno.
Želatin potopiti u hladnu vodu da nabubri. Kiselu pavlaku viljuškom umutiti, pa dodati šećer i polako promešati. Slatku pavlaku posebno umutiti u čvrst šlag, pa sjediniti sa kiselom pavlakom. Dodati želatin i promešati, pa premazati pepčenu koru i ostaviti da se hladi u frižideru bar sat vremena.
Čokoladu otopiti sa uljem na laganoj temperaturi i preliti preko fila, pa vratiti da se još malo stegne.
Sočno čoko zadovoljstvo: BEČKE KOCKE gotove za pola sata
- 6 jaja
- 6 kašika šećera
- 6 kašika brašna
- 4 kašike kakaa
- 1 vanilin šećer
- prašak za pecivo
- 1 dcl ulja
- 1 dcl mleka
- malo arome ruma
- 500 ml slatke pavlake
- 300 g čokolade za kuvanje
- 20 g šećera
- 1 dcl domaće kafe
Belanca i žumanca odvojiti. Umutiti belanca u čvrst sneg sa malko soli. U drugoj posudi izmiksati žumanca i dodati šećer, pa mutiti mikserom dok se ne dobije lepa kremasta smesa.
Zatim dodati mleko i ulje, pa postepeno jednu po jednu kašiku brašna. Dodajte i prašak za pecivo, kakao. Lepo sve sjediniti. Potom to lagano kašikom dodati u sneg od belanaca i polako izmešati kašikom.
Biskvit staviti u rernu da se peče na 180 stepeni oko 20 minuta. Proveriti čačkalicom da li je pečeno. Ako čačkalica ostane suva znači da je testo pečeno, ako se lepi za čačkalicu vratiti još malo da se dopeče.
Krem: Postepeno na pari ili u šerpi zagrejati pavlaku za šlag, pa u nju kad je vruće dodati čokoladu izlomljenu na komade. Nakon što se čokolada istopi, dodati skuvanu domaću kafu i izmešati. Time ćete preliti biskvit koji ste ispekli u rerni. Zatim ostaviti da se dobro ohladi.
Kad se ohladi staviti ga u frižider da se dobro stegne. Secite kolač i uživajte sa najdražima.
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus