Ova torta je možda malo komplikovana za pravljenje, ali je ukus fantastičan tako da nećete zažaliti ako se malo pomučite.

Sastojci: 

Za kore:

  • 18 jaja
  • 18 kašika šećera
  • 18 kašika brašna

Za fil:

  • 12 jaja
  • 10 kašika šećera
  • 200 g tamne čokolade
  • 500 g maslaca
  • 100 g šećera u prahu

Za glazuru:

  • 300 g šećera
  • 1/2 kašike vode

Priprema:

Za kore: Mutite po 3 jaja. Pecite u velikom plehu od rerne koru od 3 jajeta, 3 kašike šećera i 3 kašike brašna. Prvo ulupajte belanca, pa dodajte šećer i mutite, da se šećer otopi, pa žumanca i na kraju brašno umešajte žicom ili varjačom. Pleh obložite pek papirom, a rernu zagrejte na 200°C. Razvucite špatulicom tanko smesu i stavite da se peče. Svaka kora se peče otprilike između 5 i 10 minuta, zavisno od rerne, ali gotove su kada ivice počinu da dobijaju crveno-braon boju. Izvadite sa papirom, pa stavite drugi papir. Pleh pre stavljanja papira blago pouljite, razvucite četkicom jednu kašiku ulja svuda, pa onda zalepite papir. Papir skidajte sa mlake kore. Između kora možete da stavite krpe da se ne zalepe. Tako ispecite 6 kora po 3 jaja, nasložite jednu na drugu, pa izmerite sredinu i presecite, dobićete 12 fantastičnih korica.

Za fil: Umutite belanca sa šećerom, pa dodajte žumanca i stavite da se kuva na pari. Trebaće vam bar 30 minuta za ovo kuvanje. Sklonite sa vatre, pa dodajte izlomljenu čokoladu i mešajte da se otopi, zatim potpuno ohladite. Ulupajte maslac sa šećerom u prahu, pa mu dodavajte ohlađen fil i mutite. Pre filovanja izaberite najlepšu koru koja će ići na vrh. Mažite kore, tako da na svaku stavite 3 kašike fila i razvučete. I na 11. koru stavite fil, ali na 12. ne.

Za glazuru: U šerpu stavite 1/2 kašike vode i prodrmajte šerpu, da voda obuhvati i ivice šerpe, pa stavite šećer. Na srednjoj vatri ga otapajte. Kada se otopi, koru koju ste odabrali stavite na papir za pečenje ili na nešto što ćete posle baciti, pa malo promešajte istopljen šećer, da ona prva para izađe. Zatim nalijte na koru i dok je vrelo razvucite. Izbrojte do 10, pa ravan i tanak nož provucite kroz margarin i napravite prvu liniju, ako se šećer lepi za nož i ne možete da povučete sačekajte još 5 sekundi pa opet, tada bi trebalo da se šećer prohladio dovoljno da možete da vučete liniju, svaki put provucite kroz margarin , a da se ne lepi i da se nije još previše stislo. Kada izvučete linije ostavite da se ohladi, pa odsecite šećer koji je curio sa strane i koru stavite na tortu. Ostatkom fila dekorišite.

Torta mora obavezno da stoji 24h pre posluženja, ali ne u frižideru, najboje neka ostava.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu Izvor: domacirecepti