Običaj koji važi kada pripremate ovaj puding je da broj namirnica  treba da bude paran.

Ovaj desert iza sebe ima interesantnu priču. Naime ova poslastica je nastala tako što se nakon potopa koji je pogodio Zemlju, Nojeva barka nasukala na planinu Ararat i nakon toga im je rečeno da od preostalih namirnica naprave neko jelo i tako je nastao ovaj ukusan desert.

Svakako nevezeano za legendu obavezno isprobajte ovaj ukusan i prelepo dekorisan puding.

Sastojci:

  • 250 g pšenice
  • 80 g pasulja
  • 80 g leblebija
  • 60 g pirinča
  • 140 g kukuruza
  • 100 g suve smokve
  • 150 g suve kajsije
  • 50 g suve brusnice
  • 50 g suvog grožđa
  • 80 g badema
  • 80 g kikirikija
  • 50 g oraha
  • 80 g lešnika
  • 50 g pistaća
  • 2 jabuke
  • 1 narandža
  • 250 g šećera

Za aromu:

  • 2 karanfilića
  • kora jedne narandže (predhodno da se potopi u vrelu vodu i sodu bikarbonu)

Za dekoraciju:

  • cimet
  • mleveni lešnici
  • kokosovo brašno
  • mleveni pistaći
  • seckani orasi
  • nar

Priprema:

Kuvajte pšenicu nekih 10 minuta. Prvu vodu prospite, pa vratite pšenicu ponovo na kuvanje. Sipajte 2,5 l vode i dodajte šećer. Poklopite i kuvajte na srednjoj temperaturi nekih 40 minuta. U međuvremenu u džezvu stavite 2 karanfilića i prelijte vodom, pa ostavite da proključa. Zatim u šerpu sa pšenicom dodajte prethodno skuvan pasulj, leblebiju i pirinač, pa kuvajte još 10-ak minuta. Nakon toga dodajte oljuštene lešnike i bademe, kao i kikiriki, a potom suvo grožđe i brusnicu. Sve dobro promešajte i kuvajte još 10-ak minuta. Sledeće dodajte kukuruz i jabuke koje ste iseckali i oljuštili, izrendanu koru narandže i mirisnu vodu karanfilića. Promešajte i kuvajte 5 minuta. Posle tog vremena dodajte suve kajsije i smokve koje ste iseckali. Kuvajte još par minuta, pa sklonite sa vatre, poklopite i ostavite da stoji. Kada se malo ohladi sipajte u posude i dekorišite po želji. Kako sve možete da dekorište pogledajte u VIDEU.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu Izvor: bininsahan