Italijani kestenje zovu hleb šume, pošto su se ljudi u masivima Alpa i na Apeninima tokom većeg dela godine hranili kestenjem i brašnom od kestenja.
Ovaj ukusni smeđi plod nas asocira na jesen, i poslastice kao što su kesten pire, pečeno kestenje i torta od kestenja su svima omiljeni deserti. Zato sada isprobajte mus od kestena i oduševićete se.
Sastojci:
- 200 g prethodno skuvanog kestenja
- 1 kašičica šećera
- 1 kašičica smeđeg šećera
- sveže ceđen sok ½ limuna
- 15 g maslaca
- 15 g kakaoa
- 100 ml pavlake + 1 kašičica šećera za mućenje
- 1 čep ruma
Za dekoraciju:
- prstohvat šećera u prahu
- kakao
- kašičica meda
- toping od čokolade
Priprema:
U blenderu se umute svi sastojci osim ruma i pavlake. U umućenu smesu se dodaje rum i pavlaka, umućena sa kašičicom šećera. Desert se servira odgovarajuće dekorisan. Tajna dobrog musa od kestena se sastoji u načinu na koji se sprema kestenje. Da bi se lepo skuvalo, treba da se napravi mali razrez kao X, da bi se probila kora. Kuvaju se otprilike pola sata ili malo više.
Kestenje se ostavlja u vodi i kada se blago ohladi, guli se jedan po jedan. Neoguljeni stoje sve vreme u šerpi, zato što se mnogo teško gule kada su u potpunosti ohlađeni.
Za ovaj mus od kestenja vodu možete zameniti mlekom i tada postaje mnogo mekano, zato što apsorbuje deo mleka. Mus će dobiti neverovatnu mekoću.
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus