Najlepši osećaj kada dođu hladni dani je miris cimeta i pečenih jabuka koji se širi po kući.

Sastojci:

  • 4-5 jabuka
  • 50 g +1 kašika putera
  • 7 kašika šećera
  • 2 kašičice mlevenog cimeta

Za koru:

  • 75 g putera, sobne temperature
  • 5 kašika šećera
  • 3 jajeta
  • 3 kašike pavlake
  • rendana kora od 1 limuna
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • 2 kašičice praška za pecivo
  • 11 kašika brašna

Priprema:

Jabuke oljuštite i isecite na kriške, pa prelijte limunom. U šerpi rastopite 50 g putera, pa dodajte 5 kašika šećera. Kada provri slonite sa vatre. U kalup prečnika 10 cm koji ste premazali puterom sipajte dobijenu smesu i stavite preko kriške jabuka.  Pospite preko jabuka preostale 2 kašike šećera i dodajte 1 kašiku maslaca isečenog na male komade. Pecite u zagrejanoj rerni na 180°C.

Za koru: Odvojite belanca od žumanca. Pomešajte brašno i prašak za pecivo u maloj posudi i ostavite sa strane. U velikoj posudi sjedinite špatulom puter i šećer. Dodajte žumanca, dobro promešajte da postane kremasto, pa dodajte pavlaku, koricu limuna i ekstrakt vanile. Zatim dodajte brašno sa praškom za pecivo. Posle svakog dodavanja promešajte.

Umutite belanca dok ne dobijete čvrst šne. Dodajte ih u smesu sa žumancima i brašnom i lagano promešajte. Izvadite jabuke iz rerne i odozgo pospite cimetom. Prelijte testo preko jabuka i pecite 25-30 minuta.

Izvadite tortu iz rerne i ostavite je da odstoji oko 5 minuta. Zatim pređite nožem oko ivica torte da biste je olabavili sa bočnih strana posude i obrnite tortu na tanjir.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici – Stvar ukusa*Pratite Stvar ukusa i na Instagramu Izvor: stvarukusa.rs