Najlepši osećaj kada dođu hladni dani je miris cimeta i pečenih jabuka koji se širi po kući.
Sastojci:
- 4-5 jabuka
- 50 g +1 kašika putera
- 7 kašika šećera
- 2 kašičice mlevenog cimeta
Za koru:
- 75 g putera, sobne temperature
- 5 kašika šećera
- 3 jajeta
- 3 kašike pavlake
- rendana kora od 1 limuna
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- 2 kašičice praška za pecivo
- 11 kašika brašna
Priprema:
Jabuke oljuštite i isecite na kriške, pa prelijte limunom. U šerpi rastopite 50 g putera, pa dodajte 5 kašika šećera. Kada provri slonite sa vatre. U kalup prečnika 10 cm koji ste premazali puterom sipajte dobijenu smesu i stavite preko kriške jabuka. Pospite preko jabuka preostale 2 kašike šećera i dodajte 1 kašiku maslaca isečenog na male komade. Pecite u zagrejanoj rerni na 180°C.
Za koru: Odvojite belanca od žumanca. Pomešajte brašno i prašak za pecivo u maloj posudi i ostavite sa strane. U velikoj posudi sjedinite špatulom puter i šećer. Dodajte žumanca, dobro promešajte da postane kremasto, pa dodajte pavlaku, koricu limuna i ekstrakt vanile. Zatim dodajte brašno sa praškom za pecivo. Posle svakog dodavanja promešajte.
Umutite belanca dok ne dobijete čvrst šne. Dodajte ih u smesu sa žumancima i brašnom i lagano promešajte. Izvadite jabuke iz rerne i odozgo pospite cimetom. Prelijte testo preko jabuka i pecite 25-30 minuta.
Izvadite tortu iz rerne i ostavite je da odstoji oko 5 minuta. Zatim pređite nožem oko ivica torte da biste je olabavili sa bočnih strana posude i obrnite tortu na tanjir.
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem