Osmišljen u nuždi, u vreme nestašice, od sasvim neuglednih sastojaka, koji se zateknu u kuhinji. Ovakav recept svi imamo negde zapisan, za svaki slučaj, nevoljno se sećajući vremena njegove “popularnosti”, ali kolač uopšte nije loš! Ukusan je i krajnje lak za pripremu!
Sastojci:
- 2 šolje brašna
- 1 šolja šećera
- 1 šolja vode
- 1/2 šolje ulja
- 2 jabuke
- 3 kašike džema
- 1 prašak za pecivo ili kašičica sode bikarbone
- kesica cimeta
- malo kakaoa
- 100 g čokolade za mešenje, može, i ne mora…
Priprema:
Jabuke oljuštiti i narendati. Pomešati brašno i šećer, sipati vodu i ulje, dodati prašak za pecivo i narendane jabuke. Začiniti cimetom i kakaoom. Ako se ima, dodati malo seckanih oraha, suvog grožđa ili drugog suvog voća. Sipati u podmazan pleh i peći oko 45 minuta na umerenoj temperaturi, dok ne porumeni i počne da se odvaja od ivica pleha.
Pečen kolač premazati džemom, na primer od kajsija, pa po mogućnosti, preliti otopljenom čokoladom. Kolač je ukusniji ako malo odstoji.
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem