Osmišljen u nuždi, u vreme nestašice, od sasvim neuglednih sastojaka, koji se zateknu u kuhinji. Ovakav recept svi imamo negde zapisan, za svaki slučaj, nevoljno se sećajući vremena njegove “popularnosti”, ali kolač uopšte nije loš! Ukusan je i krajnje lak za pripremu!
Sastojci:
- 2 šolje brašna
- 1 šolja šećera
- 1 šolja vode
- 1/2 šolje ulja
- 2 jabuke
- 3 kašike džema
- 1 prašak za pecivo ili kašičica sode bikarbone
- kesica cimeta
- malo kakaoa
- 100 g čokolade za mešenje, može, i ne mora…
Priprema:
Jabuke oljuštiti i narendati. Pomešati brašno i šećer, sipati vodu i ulje, dodati prašak za pecivo i narendane jabuke. Začiniti cimetom i kakaoom. Ako se ima, dodati malo seckanih oraha, suvog grožđa ili drugog suvog voća. Sipati u podmazan pleh i peći oko 45 minuta na umerenoj temperaturi, dok ne porumeni i počne da se odvaja od ivica pleha.
Pečen kolač premazati džemom, na primer od kajsija, pa po mogućnosti, preliti otopljenom čokoladom. Kolač je ukusniji ako malo odstoji.
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus