Finska pita od sira – rahkapiirakka priprema se od tradicionalnog sira rahka. Ovaj sir je sličan grčkom jogurtu samo što rahka ima  karakterističan kiselkasti ukus i pomalo zrnastu teksturu poput rikote. Zato sa rikotom možete zameniti rahku i napravi ovu poslasticu. Prema želji piti možete da dodate i omiljeno voće, poput borovnica. Finci pitu od sira često pripremaju za praznike poput Uskrsa, ili za vikend.

Sastojci:

  • 100 g maslaca
  • 50 g šećera
  • 1 jaje
  • 200 g brašna
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 1/2 kašičice mlevenog kardamoma

Za fil:

  • 50 ml mleka
  • 200 g rikote
  • 50 g šećera
  • 1 jaje
  • 1/2 kašičice ekstrakta vanile

Priprema:

Umutite jaje, zatim dodajte maslac sobne temperature, šećer, brašno, prašak za pecivo i mleveni kardamom. Sjedinite da dobijete glatku smesu. Stavite u pobrašnjeni kalup.

Pomešajte mleko, sir, šećer, jaje i vanilu, pa umutite dok ne postane glatko. Prelijte tom smesom testo.

Pecite 30 minuta u zagrejanoj rerni na 200°C ili dok se pita ne učvrsti. Izvadite iz rerne i ostavite da se ohladi. Poslužite hladno.

Pošaljite nam recept i kreirajte sadržaj sa nama! Formular pronađite OVDE.*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici – Stvar ukusa*Pratite Stvar ukusa i na Instagramu Izvor: punkufer.hr