Finska pita od sira – rahkapiirakka priprema se od tradicionalnog sira rahka. Ovaj sir je sličan grčkom jogurtu samo što rahka ima karakterističan kiselkasti ukus i pomalo zrnastu teksturu poput rikote. Zato sa rikotom možete zameniti rahku i napravi ovu poslasticu. Prema želji piti možete da dodate i omiljeno voće, poput borovnica. Finci pitu od sira često pripremaju za praznike poput Uskrsa, ili za vikend.
Sastojci:
- 100 g maslaca
- 50 g šećera
- 1 jaje
- 200 g brašna
- 1 kašičica praška za pecivo
- 1/2 kašičice mlevenog kardamoma
Za fil:
- 50 ml mleka
- 200 g rikote
- 50 g šećera
- 1 jaje
- 1/2 kašičice ekstrakta vanile
Priprema:
Umutite jaje, zatim dodajte maslac sobne temperature, šećer, brašno, prašak za pecivo i mleveni kardamom. Sjedinite da dobijete glatku smesu. Stavite u pobrašnjeni kalup.
Pomešajte mleko, sir, šećer, jaje i vanilu, pa umutite dok ne postane glatko. Prelijte tom smesom testo.
Pecite 30 minuta u zagrejanoj rerni na 200°C ili dok se pita ne učvrsti. Izvadite iz rerne i ostavite da se ohladi. Poslužite hladno.
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus