Napravite savršen porodičan ručak za najsrećniji praznik - Hristovo rođenje.
Česnica
Sastojci:
1/2 l mlake vode
malo sode bikarbone ili praska za pecivo
soli po potrebi
oko 1 kg belog brasna
2 kasike masti
novčić
Priprema:
Mlaku vodu sipati u posudu u kojoj je brašno, zatim dodati so, rastopljenu mast i malo sode bikarbone ili praška za pecivo. Zamesiti testo i ostaviti da odstoji. Zatim oblikovati česnicu kao pogaču, staviti novčić, tako da se spolja ne vidi gde je i ukrasiti je po želji. Česnicu peći najpre na jakoj, pa na slabijoj vatri dok lepo ne porumeni. Kada je pečena česnica se uvije u krpu da malo stoji i topla se iznosi na trpezu.
Lađice od testa
Sastojci:
400 g brašna
so
100 g svinjske masti
500 g mešanog povrća
300 g majoneza
sok od limuna
biber
začin za garniranje
Priprema:
Brašno, dva prstohvata soli i mast sipati u posudu i sa dovoljno vode, koliko je potrebno zamesiti testo da bude glatko. Hladiti ga oko 30 minuta. Rernu zagrejati na 190°C. Testo rastanjiti, pa praviti lađice. Probosti ih na par mesta i peći oko 15 minuta. Skuvano povrće sitno iseckati, pomešati ga sa majonezom i začiniti solju, biberom kao i sokom od limuna. Ovako napravljenim nadevom puniti lađice od testa i pre serviranja ukrasiti ih grančicama začinskog bilja.
Pileće rolnice
Sastojci:
meso sa 12 pilećih bataka
so
mlevena paprika
plod pola avokada
crvena paprika
4 mlada crna luka
3 kašike maslinovog ulja
Priprema:
Meso oprati, prosušiti i istrljati ga solju i paprikom, a meso poređati na pleh. Avokado fino izgnječiti viljuskom, pa time premazati pilece meso. Papriku oprati, očistiti i iseći na trake. Mladi crni luk oprati, očistiti i iseći na kolutove. Luk i papriku poređati preko mesa. Meso urolati i vezati kuhinjskim koncem. Maslinovo ulje zagrejati u velikom tiganju, pa u njemu ravnomerno pržiti meso oko 15 minuta.
Pršuta sa pilećom salatom
Sastojci:
1 belo pileće meso
200 g majoneza
200 ml kisele pavlake
100 g prepečenog susama
so
biber
200 g pršute ili praške šunke
limun za dekoraciju
Priprema:
Obariti belo pileće meso (oko 400 g), iseći ga na kocke, u to dodati pavlaku, majonez i malo prepečen susam. Posoliti i pobiberiti po ukusu. Na listove pršute ili praške šunke stavljati salatu, urolati i iseći oštrim nožem na manje rolnice kao male zalogajčiće. Tako isečeno poređati na ukrasni tanjir preko kolutova limuna.
Pečen svinjski but
Sastojci:
svinjski but
so
biber
beli luk
persun za ukrasavanje
2 dcl piva za prelivanje
grančica ruzmarina
Priprema:
U vatrostalnu posudu sipati malo ulja i malo vode. Svinjski but dobro usoliti, pobiberiti i namazati belim lukom. Malo zaseći na nekim mestima i staviti čenove belog luka i ruzmarina. Staviti u rernu da se peče, pokriti aluminijumskom folijom. Tokom pečenja prelivati pečenje pivom. Kada postane mekano skinuti foliju i ostaviti da se zapeče sa obe strane, preko posuti sa iseckanim peršunom i služiti toplo, a može i hladno.
Pile u sosu od crnog vina
Sastojci:
1,2-1,5 kg pileta
150 g dimljene slanine
16 struka luka vlašca
so
biber
2 kašike brašna
grančica timijana
list lorbera
2 dcl konjaka
500 ml vina (burgundac)
Priprema:
Oprati pile, obrisati ga i iseći makazama za meso na osam delova. Sitno iseći slaninu. Očistiti luk vlašac. Kockice slanine staklasto propržiti u jednoj posudi, dodati luk vlašac i uz mešanje propržiti dok ne dobije lepu zlatnožutu boju. I jedno i drugo izvaditi iz posude. Komade piletine posoliti, pobiberiti i uvaljati u brašno. Ispržiti meso na masti, kako bi sa svih strana dobilo lepu zlatnožutu boju. Dodati timijan i lorber. Preliti konjakom, vratiti u lonac kockice slanine i vlašca. Preko piletine preliti vino, poklopiti i krčkati jos oko sat vremena. Zatim izvaditi komade piletine, poklopiti ih i ostaviti u zagrejanoj rerni, na toplom. U otklopljenom loncu malo prokuvati sos. Lepo rasporediti komade piletine sa vlašcem po tanjirima i preliti sa malo sosa. Zatim dodati sve ostale sastojke. Kao prilog uz ovo jelo mogu se poslužiti pogačice od krompira. Za piće se preporucuje isto ono vino koje je korišćeno za pripremanje jela.
Lešnik torta
Sastojci:
350 ml pavlake
po 50 g bele i crne čokolade
4 jajeta
srž vanile
150 g šećera
100 g brašna
kašičica praška za pecivo
50 g gustina
3 kašike nugat-krema
3 kašike džema od kajsije
3 kašike listića badema
vanilin šećer
12 čokoladnih bombona
Priprema:
200 ml pavlake zagrejati u manjoj šerpi i u tome rastopiti čokolade. Čokoladni šlag preko noći ostaviti u frižideru. Rernu zagrejati na 180°C. Pleh obložiti pek papirom. Jaja umutiti sa 4 kašike vruće vode. Srž vanile i šećer dodati i mutiti sve dok se šećer ne istopi. Pomešati brašno, prašak za pecivo, gustin i sjediniti sa masom od jaja. Sipati u pleh i peći oko 35 minuta. Testo izvaditi i dobro ohladiti. Testo dva puta vodoravno iseći. Zagrejati nugat krem, premazati donju koru, pa prekriti drugom. Premazati džemom i poklopiti trećom korom. Tortu premazati umućenim čokoladnim šlagom. Rubove posuti listićima proprženog badema. Umutiti 150 g pavlake sa vanilin šećerom i špricem praviti tufnice u obliku venca. Rasporediti čokoladne bombone sa ukusom lešnika. Po želji ukrasiti zvezdama od marcipan mase.
Baklava
Sastojci:
500 g kora za baklavu
300 g mlevenih oraha
250 g margarina
4 jajeta
1 kesica praška za pecivo
1 limun
5 kafenih šoljica šećera
5 kašika griza
Priprema:
Umutiti margarin, jaja, prašak za pecivo, griz, limunov sok i 5 šoljica šećera. U podmazan pleh staviti 2 kore, pa tanko premazati fil, zatim posuti kašiku mlevenih oraha. Ređati kore i nadev dok se sve ne potroši, odozgo staviti dve kore, poprskati uljem, iseći na trouglove ili rombove i peći u rerni. Vruću baklavu zaliti hladnim šećernim sirupom koji se kuva od 5 srednjih šoljica šećera i 3 takve iste šolje vode.
Doboš torta
Sastojci:
200 g maslaca
200 g šećera
1 vanilin šećer
4 žumanca
2 kašike ruma
200 g brašna
2 kašičice praška za pecivo
4 belanca
Fil:
1 puding od čokolade
20 g kakaoa
150 g šećera
1/2 l mleka
250 g maslaca
Priprema:
Maslac mutiti sa šećerom, žumancima, vanilin šećerom i rumom. Postepeno dodavati brašno sa praškom za pecivo i na kraju umućena belanca. Masu sipati u odgovarajući kalup i peći na 220°C 10 minuta svaku koru od ukupno 7 (otprilike po 3 supene kašike testa). Posebno skuvati puding po uputstvu na kesici. U ohlađen puding dodati umućen maslac i sve izmutiti sa mikserom. Svaku koru premazati sa ovim kremom, osim poslednje. Na kraju preliti tortu karamelom od 300 g šećera, koji se dok je topao raseče na 12 delova, da bi se torta lakše sekla.
Gusta krompir čorba sa slaninicom
Pileći file u aromatičnom sosu od pavlake i paradajza
Recept za najukusniju karbonaru sa piletinom - bez pavlake!
salata
posno