Napravite savršen porodičan ručak za najsrećniji praznik - Hristovo rođenje.

Česnica

Sastojci:

1/2 l mlake vode

malo sode bikarbone ili praska za pecivo

soli po potrebi

oko 1 kg belog brasna

2 kasike masti

novčić

Priprema:

Mlaku vodu sipati u posudu u kojoj je brašno, zatim dodati so, rastopljenu mast i malo sode bikarbone ili praška za pecivo. Zamesiti testo i ostaviti da odstoji. Zatim oblikovati česnicu kao pogaču, staviti novčić, tako da se spolja ne vidi gde je i ukrasiti je po želji. Česnicu peći najpre na jakoj, pa na slabijoj vatri dok lepo ne porumeni. Kada je pečena česnica se uvije u krpu da malo stoji i topla se iznosi na trpezu.

Lađice od testa

Sastojci:

400 g brašna

so

100 g svinjske masti

500 g mešanog povrća

300 g majoneza

sok od limuna

biber

začin za garniranje

Priprema:

Brašno, dva prstohvata soli i mast sipati u posudu i sa dovoljno vode, koliko je potrebno zamesiti testo da bude glatko. Hladiti ga oko 30 minuta. Rernu zagrejati na 190°C. Testo rastanjiti, pa praviti lađice. Probosti ih na par mesta i peći oko 15 minuta. Skuvano povrće sitno iseckati, pomešati ga sa majonezom i začiniti solju, biberom kao i sokom od limuna. Ovako napravljenim nadevom puniti lađice od testa i pre serviranja ukrasiti ih grančicama začinskog bilja.

Pileće rolnice

Sastojci:

meso sa 12 pilećih bataka

so

mlevena paprika

plod pola avokada

crvena paprika

4 mlada crna luka

3 kašike maslinovog ulja

Priprema:

Meso oprati, prosušiti i istrljati ga solju i paprikom, a meso poređati na pleh. Avokado fino izgnječiti viljuskom, pa time premazati pilece meso. Papriku oprati, očistiti i iseći na trake. Mladi crni luk oprati, očistiti i iseći na kolutove. Luk i papriku poređati preko mesa. Meso urolati i vezati kuhinjskim koncem. Maslinovo ulje zagrejati u velikom tiganju, pa u njemu ravnomerno pržiti meso oko 15 minuta.

Pršuta sa pilećom salatom

Sastojci:

1 belo pileće meso

200 g majoneza

200 ml kisele pavlake

100 g prepečenog susama

so

biber

200 g pršute ili praške šunke

limun za dekoraciju

Priprema:

Obariti belo pileće meso (oko 400 g), iseći ga na kocke, u to dodati pavlaku, majonez i malo prepečen susam. Posoliti i pobiberiti po ukusu. Na listove pršute ili praške šunke stavljati salatu, urolati i iseći oštrim nožem na manje rolnice kao male zalogajčiće. Tako isečeno poređati na ukrasni tanjir preko kolutova limuna.

Pečen svinjski but

Sastojci:

svinjski but

so

biber

beli luk

persun za ukrasavanje

2 dcl piva za prelivanje

grančica ruzmarina

Priprema:

U vatrostalnu posudu sipati malo ulja i malo vode. Svinjski but dobro usoliti, pobiberiti i namazati belim lukom. Malo zaseći na nekim mestima i staviti čenove belog luka i ruzmarina. Staviti u rernu da se peče, pokriti aluminijumskom folijom. Tokom pečenja prelivati pečenje pivom. Kada postane mekano skinuti foliju i ostaviti da se zapeče sa obe strane, preko posuti sa iseckanim peršunom i služiti toplo, a može i hladno.

Pile u sosu od crnog vina

Sastojci:

1,2-1,5 kg pileta

150 g dimljene slanine

16 struka luka vlašca

so

biber

2 kašike brašna

grančica timijana

list lorbera

2 dcl konjaka

500 ml vina (burgundac)

Priprema:

Oprati pile, obrisati ga i iseći makazama za meso na osam delova. Sitno iseći slaninu. Očistiti luk vlašac. Kockice slanine staklasto propržiti u jednoj posudi, dodati luk vlašac i uz mešanje propržiti dok ne dobije lepu zlatnožutu boju. I jedno i drugo izvaditi iz posude. Komade piletine posoliti, pobiberiti i uvaljati u brašno. Ispržiti meso na masti, kako bi sa svih strana dobilo lepu zlatnožutu boju. Dodati timijan i lorber. Preliti konjakom, vratiti u lonac kockice slanine i vlašca. Preko piletine preliti vino, poklopiti i krčkati jos oko sat vremena. Zatim izvaditi komade piletine, poklopiti ih i ostaviti u zagrejanoj rerni, na toplom. U otklopljenom loncu malo prokuvati sos. Lepo rasporediti komade piletine sa vlašcem po tanjirima i preliti sa malo sosa. Zatim dodati sve ostale sastojke. Kao prilog uz ovo jelo mogu se poslužiti pogačice od krompira. Za piće se preporucuje isto ono vino koje je korišćeno za pripremanje jela.

Lešnik torta

Sastojci:

350 ml pavlake

po 50 g bele i crne čokolade

4 jajeta

srž vanile

150 g šećera

100 g brašna

kašičica praška za pecivo

50 g gustina

3 kašike nugat-krema

3 kašike džema od kajsije

3 kašike listića badema

vanilin šećer

12 čokoladnih bombona

Priprema:

200 ml pavlake zagrejati u manjoj šerpi i u tome rastopiti čokolade. Čokoladni šlag preko noći ostaviti u frižideru. Rernu zagrejati na 180°C. Pleh obložiti pek papirom. Jaja umutiti sa 4 kašike vruće vode. Srž vanile i šećer dodati i mutiti sve dok se šećer ne istopi. Pomešati brašno, prašak za pecivo, gustin i sjediniti sa masom od jaja. Sipati u pleh i peći oko 35 minuta. Testo izvaditi i dobro ohladiti. Testo dva puta vodoravno iseći. Zagrejati nugat krem, premazati donju koru, pa prekriti drugom. Premazati džemom i poklopiti trećom korom. Tortu premazati umućenim čokoladnim šlagom. Rubove posuti listićima proprženog badema. Umutiti 150 g pavlake sa vanilin šećerom i špricem praviti tufnice u obliku venca. Rasporediti čokoladne bombone sa ukusom lešnika. Po želji ukrasiti zvezdama od marcipan mase.

Baklava

Sastojci:

500 g kora za baklavu

300 g mlevenih oraha

250 g margarina

4 jajeta

1 kesica praška za pecivo

1 limun

5 kafenih šoljica šećera

5 kašika griza

Priprema:

Umutiti margarin, jaja, prašak za pecivo, griz, limunov sok i 5 šoljica šećera. U podmazan pleh staviti 2 kore, pa tanko premazati fil, zatim posuti kašiku mlevenih oraha. Ređati kore i nadev dok se sve ne potroši, odozgo staviti dve kore, poprskati uljem, iseći na trouglove ili rombove i peći u rerni. Vruću baklavu zaliti hladnim šećernim sirupom koji se kuva od 5 srednjih šoljica šećera i 3 takve iste šolje vode.

Doboš torta

Sastojci:

200 g maslaca

200 g šećera

1 vanilin šećer

4 žumanca

2 kašike ruma

200 g brašna

2 kašičice praška za pecivo

4 belanca

Fil:

1 puding od čokolade

20 g kakaoa

150 g šećera

1/2 l mleka

250 g maslaca

Priprema:

Maslac mutiti sa šećerom, žumancima, vanilin šećerom i rumom. Postepeno dodavati brašno sa praškom za pecivo i na kraju umućena belanca. Masu sipati u odgovarajući kalup i peći na 220°C 10 minuta svaku koru od ukupno 7 (otprilike po 3 supene kašike testa). Posebno skuvati puding po uputstvu na kesici. U ohlađen puding dodati umućen maslac i sve izmutiti sa mikserom. Svaku koru premazati sa ovim kremom, osim poslednje. Na kraju preliti tortu karamelom od 300 g šećera, koji se dok je topao raseče na 12 delova, da bi se torta lakše sekla.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu Izvor: stvarukusa.rs