Rižoto prelepe boje i ukusa možete da služite sa svinjskim mesom. Možda zahteva malo više vremena za pripremu dok se cvekla ispeče u rerni kao i malo stajanja pored šporeta jer rižoto zahteva konstantno mešanje, ali verujte mi da vredi svaki minut uloženog truda.
Sastojci:
- 500 g cvekle
- 1 glavica belog luka
- 1 glavica crvenog luka
- biber, so
- kardamom
- maslinovo ulje
- puter
- 250 g pirinča
- 100 ml belog vina
- 700 ml bujona
- 50 g putera
- 50 g parmezana
- beli sir sa morskom solju
- suncokret
Priprema:
Bujon pripremite i držite ga na toplom dok pripremate ostatak jela. Bujon možete sami skuvati (kako se sprema bujon pročitajte OVDE), a ukoliko želite da ubrzate proces dovoljno je da kockicu za supu stavite u prokuvalu vodu i promešate.
Cveklu stavite svaku posebno u foliju, dobro je zatvorite i pecite oko sat vremena na 180°C. Beli luk takođe stavite u foliju, sipajte malo maslinovog ulja i pecite oko 30 minuta. Pečenu cveklu oljuštite i zajedno sa belim lukom i malo maslinovog ulja napravite pire u blenderu. Zatim u tiganju zagrejte kašiku putera sa dve kašike maslinovog ulja, pa izdinstajte crveni luk dok ne postane staklast. Začinite ga sa kojim zrnom kardamoma i bibera. Zatim dodajte pirinač i pržite ga uz povremeno mešanje oko 2-3 minuta, sve dok ne postane proziran. Nalijte vino i mešajte dok se ne ukuva. Kada pirinač upije svu tečnost nastavite sa dodavanjem po kutlaču bujona i po kutlaču pirea od cvekle. Morate stalno da mešate jer kada osetite da se pirinač lepi za dno šerpe znači da je vreme da dodate novu kutlaču bujona i pirea. I tako sve dok ih ne potrošite. Rižoto je dovoljno kuvan kada je zrno i dalje malo čvrsto u sredini. Vodite računa jer pirinač nikako ne sme biti raskuvan. Na kraju ubacite preostali puter i narendani parmezan i sve dobro promešajte. Sipajte rižoto, pospite ga obilato sa belim sirom sa morskom solju i suncokretom i dekorišite.
Štanglice od čokolade i kikirikija
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima