Ako volite jesti ljutu hranu, onda ste pravi srećnik! Upravo takva, ljuta hrana, odnosno, ljuti začini jedan su od recepata za duži život.
Istraživanje provedeno na univerzitetu Vermont obuhvatilo je analizu više od 16 hiljada muškaraca iz Sjedinjenih Država koji su ispunili upitnike o zdravstvenim i prehrambenim navikama u razdoblju od 1988 do 1994.godine. Otkrili su da je broj umrlih muškaraca tokom 16-godišnjeg razdoblja bio približno 34 posto, no kad se uzmu statistike onih koji su jeli ljutu hranu, ta brojka zaokružena je na 22 posto umrlih.
Pročitajte i Psihologija ukusa: Ljuto vole avanturisti, a slano ambiciozni
Rezultati objavljeni u časopisu Plos One, donose zaključak da osobe koje jedu ljute papričice imaju 13 posto manji rizik od prerane smrti, zahvaljujući kapsaicinu koji sadrže, a koji deluje preventivno na artritis i kao odlična zamena za tablete protiv bolova.
Jedan od autora istraživanja, Dr. Benjamin Litternberg, objasnio je da je iz skupine umrlih muškaraca čiji su podaci analizirani tokom istraživanja, najmanje onih koji su umrli od srčanog udara, kardiovaskularnih bolesti ili moždanog udara.
Slične zaključke u korist kapsaicina donelo je i istraživanje provedeno u Kini 2015. godine na gotovo 500 hiljada Kineza tokom sedmogodišnjeg razdoblja. Osobe koje su jele ljutu hranu najmanje tri puta nedeljno imale su za 14 posto manji rizik od prerane smrti u poređenju s osobama koje ljutu hranu izbegavaju.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranicama - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?
*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu >>>>>>>>>>>> https://www.instagram.com/stvar_ukusa/
Izvor: recepti.biljnisvet.info
Domaći kolač sa jabukama
Gulaš od šampinjona za ručak
Svinjsko pečenje sa hrskavom koricom u sosu od jabuke
Torta sa ananasom, u obliku novogodišnje kugle
Kampanja Telekom Srbije „Roming priče“ osvojila Kaktus nagradu