Poznati po dobrom zalogaju i gurmanskim specijalitetima, Srbi slave krsne slave uz obilje hrane koja je sinonim dobrog gostoprimstva i ljubavi.

Hrana koja se nalazi na svečanoj trpezi neizostavni je deo tradicije i hrišćanski običaj koji datira još iz davnih vremena. Na slavskoj trpezi se obavezno nađu hladno i toplo predjelo, glavno jelo i desert, ali neka od ovih jela se nalaze na skoro svakoj slavskoj trpezi, pa krenimo redom.

1. Žito

2. Slavski kolač

3. Meze

4. Pita/rolati/slana torta/proja

5. Supa/čorba

6. Sarma/Gulaš

7. Pečenje

8. Ruska salata/Mimoza salata

9. Kolači

10. Torte

Slavski kolač je hleb koji domaćica umesi, a ukućani uz molitvu prelivaju vinom kao simbolom Isusove krvi, zatim ga presecaju. Kolač se pravi u okruglom obliku, a izgled samog kolača zavisi od spretnosti domaćice. Može biti posni ili mrsni. Ovaj hleb je neizostavni deo srpskog običaja, pa se gosti koji dolaze na slavu, uz kašiku žita i popijen gutljaj crnog vina, posluže i parčetom kolača.

Bogato postavljen slavski sto na kome se nalaze razna predjela lepo dekorisana svakako su sastavni deo slave.

Od hladnih predjela tu su obavezno meze, uglavnom suvomesnati proizvodi, sir, kajmak, pite i kiflice. U poslednje vreme se na slavama često nađu slani rolati i torte.

Nakon hladnog predjela služi se supa. Nekad pileća, juneća, teleća, ali zna se - makar pola kutlače radi reda, važno je da bude topla.

Sledi sarma spremljena po tradicionalnom receptu. Svaka domaćica ima svoju tajnu slavske sarme.

Nakon sarme dolazi red na pečenje. Najčešće svinjsko, ponegde i jagnjeće, ili kombinacija ova dva, a u zavisnosti od navike i broja gostiju.

Uz pečenje salate su neizostavne. Osim kiselih krastavaca, paprika, kupusa, turšije, ajvara, ruska salata je omiljena kod srpskih domaćica. Ova salata je obavezna, a druge ako se stignu napraviti.

Sitni kolači su veoma popularni, jer su praktični, a od torti su najpopularnije čokoladne i voćne.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu