Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Evo kakve probleme sa zdravljem uzrokuje prevelika konzumacija mesa

Rezultati istraživanja će vas iznenaditi.

  Izvor: Profimedia/Shutterstock

Studija finskih naučnika pokazala je da ishrana s visokim udelom proteina životinjskog porekla, koja je u trendu otkad je hrana bogata ugljenim hidratima proglašena vrlo nepopularnom i nezdravom, može povećati rizik od srčanog udara i do 49 posto.

Do danas je sprovedeno malo istraživanja o uticaju konzumiranja velikih količina pilećih prsa i odrezaka u ime gubitka kilograma i lepoga stasa. Finski naučnici zaključili su da se sve vrste ishrane koje se temelje na konzumaciji velike količine životinjskih proteina, povezuju s povećanim rizikom od srčanih problema. 

Studija je pokazala da je među starijim muškarcima koji u organizam većinom unose proteine životinjskog porekla i one iz mlečnih proizvoda, rizik od srčanog udara veći za 43 do 49 posto u odnosu na muškarce koji su ih konzumirali u manjim količinama. 

Pogledajte i Evo šta se dešava sa telom žena koje ne jedu meso

Kod osoba čija se ishrana bazirala većinom na proteinima svih vrsta, rizik od srčanog udara povećao se za trećinu, a kod onih koji su konzumirali biljne proteine povećan je za 17 posto. Treba istaći da se veći unos biljnih proteina povezuje sa zdravijim načinom života, podsetio je jedan od autora studije dr. Jyrki Virtanen, profesor nutricijske epidemiologije na Univerziteta Istočne Finske. 

Srčani udar podrazumeva odsutnost kontrakcija ili neprikladne kontrakcije srčanih komora koje odmah dovode do prestanka cirkulacije krvi. Karakteriše ga nagli gubitak svesti zbog prestanka moždane cirkulacije. Kod srčanog udara srce prestaje da radi i ne uspeva pumpati krv u druge organe. Osoba koja medicinsku pomoć ne dobije na vreme može umreti u roku od nekoliko minuta.

Dr. Virtanen kaže da rezultati njegovog istraživanja potvrđuju rezultate ranijih studija koje ukazuju na to da preterivanje s hranom bogatom proteinima iz životinjskog mesa predstavlja zdravstveni rizik, među ostalim i za razvojem dijabetesa tipa 2. 

Studija, čiji su rezultati objavljeni u naučnom časopisu Circulation, fokusirala se na nekoliko grupa hrane, zavisno od porekla proteina. Ustanovljeno je da proteini iz jaja i ribe ne utiču na povećanu opasnost od srčanog udara. 

S obzirom na to da je ovo jedna od prvih studija koja dovodi u vezu opasnost od srčanog udara i ishrane  bogate proteinima životinjskog porekla, potrebno je sprovesti dodatna istraživanja kako bismo saznali može li umeren unos proteina ipak biti delotvoran u prevenciji srčanog udara, kaže dr. Virtanen.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu >>>>>>>>>>>> https://www.instagram.com/stvar_ukusa/

 Izvor:zadovoljna.dnevnik.hr

Više na ovu temu

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Recepti

Trikovi i saveti