Pogledajte prilično neuobičajene mogućnosti da zamenite belo brašno!
Istina je da brašno ima hranljive materije i da ne možemo da zamislimo omiljene palačinke bez pšeničnog brašna. Međutim, vredi obratiti pažnju na bolje alternative.
Problem sa pšenicom nije samo sadržaj glutena, već genetske modifikacije ove žitarice. Postoji velika razlika između današnje pšenice i one koja se kultivisala vekovima. U početku je to bila divlja trava sa 14 hromozoma, kasnije kao rezultat spajanja sa drugom travom, pšenica je imala 28 hromozoma i na kraju je formirana nova vrsta sa 42 hromozoma koja je najsličnija današnjoj pšenici. Sve ove promene bile su prirodne i nisu pretile čoveku. Nažalost, u poslednjih nekoliko decenija, pšenica je "zahvaljujući" naučnicima pretrpela veliku promenu. Trenutno ima malo veze sa onom iz prethodnih vekova.
Tačno je da se pšenica praktično nalazi svuda. Jedemo je nekoliko puta dnevno - čak je prisutna i u čokoladi! Prema istraživanjima, današnja pšenica ne samo da nam ne pomaže, već nam bukvalno šteti. Predlažemo da testirate nove proizvode i alternativna rešenja - probajte druge vrste brašna koje su dobijene iz iznenađujućih izvora.
Pročitajte i: Hleb od heljdinog brašna
Heljdino brašno
U heljdi postoji veliki broj proteina, kao u nekim polutvrdim sirevima. Sadrži amino kiseline koje naše telo ne proizvodi: metionin - poboljšava izgled i stanje kose, kao i lizin: gradi mišiće, poboljšava koncentraciju, pomaže u proizvodnji kolagena. Brašno od heljde je idealno za palačinke, pite, kolače i hleb. Možete ga napraviti sami: kupite heljdu i sameljite je u mlinu za kafu.
Brašno pirinča
Ovo brašno se pravi od prečišćenog pirinča, tako da ima malu zdravstvenu vrednost, ali ne sadrži gluten, a osim toga nije genetski modifikovano. Sadrži fitoestrogene, a pored toga sadrži 5 puta više vlakana. Pirinčano brašno je lako svarljivo. Sadrži vitamine i minerale koji podržavaju rad nervnog sistema. Odlično je za palačinke, kolače, kao i za hleb.
Laneno brašno
Laneno brašno je bukvalno balzam za ceo digestivni sistem. Sadrži vlakna i proteine koji imaju lekovit efekat protiv pojave karcinoma. Laneno brašno možete pripremiti sami i idealno je za sosove, namaze ili kao dodatak testu za hleb, na primer.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?
*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu >>>>>>>>>>>> https://www.instagram.com/stvar_ukusa/
Izvor: zenskimagazin.rs
AKO JE VAMA NEŠTO VAŽNO, VAŽNO JE I NAMA: SLAVIMO 20 GODINA!
Čuvena torta Marlenka kao iz reklame
Rum kuglice sa crnom čokoladom i kokosom, tope se u ustima
Slatka pita od pasulja
NOVI CHIPS WAY