Mnogi su čuli za kinesku kuhinju, pa i probali je. No, malo ljudi zapravo zna da kineska kuhinja predstavlja zajednički naziv za sve kuhinje naroda koji žive u Kini te u drugim zemljama istočne i jugoistočne Azije.

Kineska kuhinja je poznata kao izuzetno zdrava kuhinja, a Kinezi su poznati po dugovečnosti. A karakteristika ove ishrane je kratka termička obrada povrća i mesa.

Začini su posebna priča, dok je celo jelo odlična ravnoteža povrća i mesa. Postupak izrade kineskih jela je takođe specifičan i treba ga poznavati i shvatiti.

Uprkos mnogim zajedničkim karakteristikama, između brojnih regija Kine postoji velika razlika što se tiče sastojaka, začina i metoda koje se koriste u kuhinji.

-Pekinška kuhinja je zasigurno jedna od njih, a radi se o kuhinji koja je nastala na temelju kulinarske tradicije pokrajina Hebei i Shandong. Osnovu čine kruščići od pšenice i testenina, a snažan su uticaj imali Mongoli uvođenjem mesa pečenog na ražnju.

-Šangajska kuhinja predstavlja kuhinju istočne Kine, gdje je čest sladak okus te gdje se smeđi šećer dosta često može naći kao dodatak raznim jelima. Šangajska kuhinja poznata je po jelima od ribe i morskih plodova, a predstavlja gradove kao što su Šangaj, Suzhou, Hangzhou te Nanjing.

-Kantonska kuhinja je kuhinja južne Kine koja koristi pirinač i sitno seckane sastojke koji se prže u voku.

-Sečuanska kuhinja je kuhinja zapadne Kine koja se temelji na govedini i dimljenoj hrani.

-Hunanska kuhinja predstavlja kuhinju centralnih područja duž reke Jangce, gde prevladavaju jela od pirinča.

-Fukienska kuhinja odnosi se na jugoistočnu Kinu, a najpoznatija je po umaku od soje i velikom izboru supa.

-Nyonya kuhinja djeluje na području Malezije i Singapura, gdje se zapravo radi o spoju kineske i malajske kuhinje.

-Caozhou je kuhinja regije Chaoshan u pokrajini Guangdong, poznata po plodovima mora te ukusnim jelima.

Pogledajte i: Francuska kuhinja

Pirinač

Pirinač je glavna hrana za većinu ljudi i dolazi sa poljoprivrednih područja u južnoj Kini. Uglavnom se jede kuvana na pari. A takođe je koriste da bi pravili pivo, vino i sirće.

Rezanci

Kineski rezanci mogu da budu sveži ili suvi i različitih veličina, oblika i tekstura i često se služe u supama ili sušeni.

Soja

Tofu, sir koji se pravi od soje, je takođe popularan proizvod koji je pun proteina.

Pšenica

U severnoj Kini, koja je žitnica Kine, ljudi se uglavnom oslanjaju na hranu od brašna, kao što su rezanci, hleb, knedle i lepinje na pari.

Čaj

Kinezi piju čaj uz grickalice kao što su orasi, šljive, sušeno voće, seme dinje ili vakberi. Kina je prva zemlja koja je kultivisala i pila čaj i u njemu su uživali ljudi svih društvenih klasa. Proizvodnja čaja je počela poslije dinastije Han. Kineski čaj se obično dijeli na nekoliko različitih kategorija po vrsti biljke iz koje se dobija, regionu gdje se uzgaja i načinu proizvodnje. Tako imamo zeleni čaj, olong čaj, crni čaj, mirisni čaj, beli čaj ili komprirovani čaj.

Pročitajte i: Gastronomsko putovanje: Azurna obala

ZANIMLJIVOSTI:

1. Kinezi smatraju da jelo treba da sadrži svih pet ključnih ukusa - sladak, gorak, slan, ljut i kiseo - i svi ti ukusi treba da se savršeno ukombinuju kako bi jelo bilo savršeno ukusno i zdravo.

2. Na severu Kine se u velikoj količini jedu proizvodi od pšenice, a riža se skoro uopšte ne upotrebljava, dok je na jugu sasvim obrnut slučaj.

3. Kinezi zaista konzumiraju takoreći sve što se kreće - dakle insekte, škorpije, zmije, pacove, sve organe, čak i ključalu krv!

4. Po nekim istraživanjima, jedna osoba u Kini tokom života pojede u proseku duplo više voća i povrća nego neki stanovnik zapadnih država.

5. U Kini preziru smrznutu i konzerviranu hrana. Takođe, Kinezi smatraju da je greh jesti hranu koja prirodno ne raste u tom godišnjem dobu.

6. U Kini se takođe smatra grehom bilo koje bacanje hrane pa se po bontonu jedu i riblje kosti.

7. Skoro sva kineska hrana je mekana i iseckana u komadiće. To je zato što po narodnom verovanju samo varvari koriste viljuške, kašike i noževe, sva hrana se treba konzumirati uz pomoć čuvenih kineskih štapića.

8. U Kini se godišnje iskoristi 45 milijardi štapića za jelo! Kineski štapići su najčešće napravljeni od bambusa, pa je kineska vlada uvela specijalan porez na prekomerno korišćenje ovih štapića kako ne bi došlo do nestašice bambusa.

9. Zanimljivo je to da se u Kini riba sprema na trinaest tradicionalnih načina, pa tako riba može biti spremljena na pari, barena, dinstana, brzo pržena, duboko pržena, pečena, marinirana u turšiji, kiseljena u sirćetu, začinjena soja sosom ili specijalnim slatko-kiselim sosom...

10. Kineska hrana je puna simbola - u ovoj zemlji se hrani pripisuju razna sujeverna značenja, zavisno od boje i oblika hrane. Tako se, na primjer, smatra da knedla u obliku šipke donosi bogatstvo u novoj godini, a kolač u obliku lopte predstavlja porodično okupljanje i ovakav kolač se sprema samo sredinom jeseni.

11. Dok je kod nas uglavnom glava porodice smeštena na čelo stola, u Kini tradicija nalaže da uvek gostu pripadne počasno mesto na čelu stola.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu >>>>>>>>>>>> https://www.instagram.com/stvar_ukusa/

Izvor:nezavisne.com