I soda bikarbona i prašak za pecivo imaju istu svrhu kod pripreme pekarskih proizvoda i zahvaljujući njima dobijamo lepe i visoke kolače ili slane zalogaje, ali ipak postoje razlike zbog koji se koriste u različitim receptima, pa nije svejedno ako ih zamenimo.

Iako imaju istu funkciju, soda bikarbona i prašak za pecivo ne koriste se u istim receptima, a to zapravo zavisi od ostalih sastojaka koje koristimo za pojedinu poslasticu ili pekarski proizvod.

Soda bikarbona

Soda bikarbona kada se kombinuje s kiselkastim sastojcima poput limunovog soka, stvara ugljen dioksid, a to je razlog zbog kojeg će kolač u pećnici dobiti volumen. Njegov ukus je pomalo gorak, ali gubi se ako je u kombinaciji sa sastojcima koji su kiselkasti.

Prašak za pecivo

Prašak za pecivo sadrži sodu bikarbonu i već ima kiselinu u sebi, a njegov ukus je blag i neutralan. Zato kulinarski stručnjaci i ljubitelji fine hrane kažu da se prašak za pecivo najbolje slaže sa sastojcima koji su takođe neutralni, na primer sa mlekom.

Da li smemo zameniti sodu bikarbonu i prašak za pecivo?

Prašak za pecivo uspešno će zameniti sodu bikarbonu, ali ako planirate učiniti obrnuto, osetićete sodu bikarbonu odnosno metalan ukus u ustima. Jedan od primera je taj da se soda bikarbona oseća i u klasičnom kolaču od jogurta u koji uz prašak za pecivo idu osnovni sastojci poput brašna, šećera, jogurta i jaja.

Drugi problem koji bi vas mogao zadesiti je da se kolač neće lepo dignuti tokom pečenja, a to je zato što soda bikarbona nema kiselost koju ima prašak za pecivo.

Takođe treba imati na umu da soda bikarbona ima tri do četiri puta jače delovanje od praška za pecivo pa za toliko umanjite količinu ako je koristite kao zamenu.

Kod recepata koji imaju mere na čaše možete stavljati četvrtinu kašičice sode bikarbone na jednu čašu brašna. Prašak za pecivo stavlja se u odnosu jedna kašičica na jednu čašu brašna.

Testirajte ako niste sigurni u rok trajanja

Neke namirnice poput meda nemaju rok trajanja dokle god su pravilno skladištene, no prašak za pecivo i soda bikarbona gube moć pa treba pripaziti na datum utisnut na pakovanju.

Možete ih testirati pre upotrebe, posebno ako je rok prošao. U čašu stavite tri kašike tople vode i dodajte pola kašičice praška za pecivo, pa polako promešajte. Ako je prašak za pecivo još dobar, voda će zapeniti, a ne valja ako nema reakcije.

Sodu bikarbonu testirajte s sirćetom u istoj razmeri kao što se radi s vodom i praškom za pecivo. Čim sipate sodu bikarbonu u sirće i počnete mešati, trebalo bi dobro zapeni.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu 

Izvor: tportal.hr