Sve se češće ćuje da su ljudi alergični na neku hranu, trave i tome slično. Da biste makar malo ublažili te tegobe konzumirajte sledeće namirnice:
PROPOLIS: Koristan je za osobe koje boluju od astme i alergija jer umiruje tzv. „mukozne membrane”.
SULFITI: Trebalo bi izbegavati aditive sulfite jer smetaju obolelima od astme.
CRNI I BELI LUK: Trebalo bi ih ukljuciti u jelovnik jer sadrže supstance koje koce enzim odgovoran za otpuštanje proinfiamatornih molekula. Usitnjavanje belog luka povecava njegova lekovita svojstva. Savetuje se da odstoji 5-10 minuta nakon secenja, a pre pripreme, jer je toliko vremena potrebno da nastane lekoviti alicin.
NAMIRNICE BOGATE:
SELENOM: Mineral selen podstice antioksidativni potencijal tela. Povezan je sa mnogim bolestima, ukljucujuci i astmu. Selenom obiluju brazilski orah, kvasac, integralne žitarice i plodovi mora.
BAKALAR: Selen, vitamin D i omega-3 masne kiseline kojih ima u bakalaru smanjuju upale koje mogu dovesti do napada astme. Studije su pokazale da su deca koja nekoliko puta nedeljno jedu ribu, manje sklona pojavi astme od ostale dece.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?
*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu
Izvor: stvarukusa.rs
Lagana Rafaelo torta
Pečeno pile sa kestenjem
Kako da napravite karamel kocke
Zapečena pasta sa tunjevinom i paradajzom
Dečji svet je veći od ekrana: Priznanje za kampanju sa svrhom