Istraživanje koje su sproveli naučnici sa Harvarda trajalo je više decenija i obuhvatalo je skoro 125.000 ispitanika, a ticalo se uticaja hrane i pića na opšte zdravlje.

Učesnici istraživanja su jednostavno zamenili ispijanje soka na dnevnoj osnovi čašom vode, a rezultati su pokazali da su u kasnijim godinama ispitanici dodavali između tri i šest kilograma manje.

Istraživači su posmatrali promene u načinu ishrane ljudi, ali i njihovo zdravstveno stanje, uključujući i telesnu težinu. Došli do zaključka da su na svake četiri godine muškarci i žene dobijali u proseku po 1,5 kilogram. Ta brojka je značajna ako se uzme u obzir da je istraživanje trajalo više od 20 godina.

Međutim, osobe koje su jedno bezalkoholno piće sa šećerom zamenili čašom vode, dobili su oko tri kilograma manje. Oni koji su pili tri čaše vode na dan, ugojili su se u proseku šest kilograma manje u odnosu na osobe koje su pile sokove.

Rezultati su pokazali da su čak i čaj i kafa bez šećera skoro isto delotvorni kao i obična voda.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu

Izvor: stvarukusa.rs