Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ostalo

Da li ste probali kumkvat?

Autor Stvarukusa
Autor Stvarukusa

Zovu je “kineska pomorandža”, jede se sa korom, a idealna je za garniranje torti i kolača.

Izvor: Profimedia/Shutterstock

U bolje opremljenim supermarketima u novije vreme može da se kupi razno egzotično voće. Jedno od novajlija na rafovima je svakako i kumkvat – vrsta mini pomorandže, koja se jede s korom. Ovaj plod sadrži vitamine A i C,  a od minerala najviše kalcijum i gvožđe.

Kumkvat (lat. fortunella) je poreklom iz Južne Kine. Latinski naziv ovom voću dao je engleski botaničar Robert Fortune koji ga je 1846 god. doneo u Englesku kao "malu pomorandžu". U kineskom jeziku kumkvat se naziva “džin-džu”, što u prevodu znači "daj prijatelju poklon", zbog običaja da se ova biljka poklanja posađena u saksiji.

Kumkvat je idealan za garniranje torti i kolača, ali može da se koristi i u kuvanju – na primer, da se nasecka na kružiće uz pečeno pile.

Prilikom kupovine treba birati male i ovalne plodove koji su aromatičniji i slađi od većih i okruglijih primeraka.
Pre konzumiranja treba ga dobro oprati kako bi se uklonili eventualne ostaci hemijskih preparata. Zreli plodovi kumkvata na sobnoj temperaturi mogu da stoje 3-5 dana, a u frižideru i do 3 nedelje.

Kumkvat je prilično skup, ali vam i nije potrebna velika količina da biste ga koristili za ukrašavanje. Isplati se, pogotovu ako očekujete goste – svi će biti oduševljeni vašom inovativnošću i uvek će se sećati da su kumkvat prvi put probali baš kod vas!

Najnovije

Recepti

Trikovi i saveti