Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Da li je rizično piti vodu iz zagrejane plastične flaše?

Istraživanje je sprovedeno kako bi se razjasnilo da li ima istine u strahovima da plastika u vodu ispušta materije koje bi mogle naškoditi zdravlju.

  Izvor: Profimedia/Shutterstock

Naučnici sa Univerziteta Nanjing u Kini i Univerziteta Florida istražili su koliko je opasno piti flaširanu vodu iz flaše koja se zagrejala.

Kako bi došli do odgovora, postavili su 16 različitih brendova vode, koji se prodaju u Kini, na tri temperature: 4C, 25C i 70C stepeni, imitirajući temperaturu frižidera, sobnu temperaturu i vrućinu koja nastaje u npr. autu tokom letnjih meseci.

Pogledajte i Zašto ne treba koristiti stalno istu plastičnu flašu

Flašesu čuvali i posmatrali tokom dužeg vremenskog perioda, a merili su koncentraciju antimona i bisfenola A i to nakon perioda od nedelju dana, dve nedelje i četiri sedmice.

Antimon je metal koji se povezuje sa bolestima pluća, srca i gastrointestinalnim bolestima, prema studiji sprovedenoj 2009. godine pa se navodi kao "mogući kancerogen". Bisfenol A je hemikalija koja u telu može oponašati estrogen. U Americi je zabranjena njegova upotreba u izradi plastičnih bočica za hranjenje dece kao i bočica za sirupe.

Istraživači su izmerili kako je s protokom vremena  i sa povećanjem temperature kojima su flaše bile izložene rasla koncentracija antimona. Pri temperaturi od 25 C koncentracija antimona čak je dvostruko porasla. Koncentracija bisfenola porasla je pri 25 C samo u bocama tri proizvođača, ali i dalje nije reč o nivoima koje bi zvonile na uzbunu.

Pogledajte i Nemojte piti vodu koja je preko noći stajala u čaši

Ali, Lena Ma, autorka studije ističe kako je sama prisutnost bisfenola u flaširanoj vodi misterija za sebe.

"Ako ćemo teoretski, plastika ne bi uopšte trebalo da sadrži bisfenol. Mada, moguće je da se bisfenol pronađe u tragovima ako proizvođači koriste recikliranu plastiku,"ističe Ma.

Pri temperaturi od 70C, znači ako biste ostavili flašu u zagrejanom autu, koncentracija antimona stalno bi se povećavala u odnosu na one flaše "iz frižidera".

Najveća izmerena koncentracija bila je 0.00026 miligrama po litru vode, što je još uvek niže od dozvoljene granice od 0.0006 miligrama koja je dozvoljena U SAD-u. U Japanu su granice rigoroznije.

Pogledajte i Koliko vode nam je zaista potrebno tokom jednog dana?

U najgorem scenariju, pretnju za zdravlje predstavljalo bi da svaki dan "popijete" 0.0004 mg antimona po kilogramu telesne težine. Deca su tu posebno ugrožena.

Istraživači navode da u obzir treba uzeti i kako kalcijum, koji se pronalazi u flaširanoj mineralnoj vodi, potpomaže ispuštanje antimona. Zaključak?

Studija navodi kako se zdravstveni rizici uzrokovani ispuštanjem antimona u PET ambalaži - potcenjuju.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa

Izvor: Best žena

Više na ovu temu

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Recepti

Trikovi i saveti